Aflysninger på stribe hos landets serviceerhverv skaber frustration: - Man sidder bare og kigger ud i luften

Høje smittetal betyder mange, pludselige aflysninger hos blandt andet frisører og fysioterapeuter, og det giver huller i kalenderen og nedgang på bundlinjen.

2:38
I frisørsalonen Park by Maibom i Ikast er der for tiden rigeligt med kaffepauser. Aflysningerne ruller nemlig ind, men ofte først samme morgen, som kunden skulle have haft sin frisørtid.
Foto: Anders Meyer, TV MIDTVEST

Hverdagene i frisørsalonen Park by Maibom er ikke, som de plejer. Hanne Maibom og de andre frisører bruger mere tid på rengøring og oprydning og knap så meget tid på at klippe og farve hår.

- Vi har ikke nogen kunder. De har meldt afbud, siger indehaver Hanne Maibom.

Mange danskere bliver i øjeblikket enten smittet med corona eller kommer i isolation som nærkontakter, og det betyder mange aflysninger og dermed huller i kalenderen i flere brancher.

- Vi kan ikke rigtig gøre andet end at stå og kigge og drikke lidt kaffe. Men det kommer der jo ikke penge i kassen af. Og vi kan heller ikke sende folk hjem midt på dagen.

Omkring 2-5 aflysninger om dagen er efterhånden blevet normalen i frisørsalonen i Ikast. Men oplevelsen er den samme hos Ulrik Ohm, der er fysioterapeut og indehaver af klinikken Benefit i Herning.

- Det er frustrerende, for det er ikke altid, man har andre opgaver, man kan gå til. Vi bruger vores hænder og vores erfaring fra træningssalen til at hjælpe folk, så det er få administrative opgaver, man har og lige kan gå til, så man sidder næsten bare og kigger ud i luften, siger han.

Hos Benefit i Herning er træningsholdene for tiden noget mindre end normalt.
Hos Benefit i Herning er træningsholdene for tiden noget mindre end normalt.
Foto: Anders Meyer, TV MIDTVEST

Fysioterapeuten fortæller, at det lige for tiden er cirka en tredjedel af deres tider, der bliver aflyst. Og selvom klinikkens sekretær forsøger at få samlet tingene, er der stadig mange timer, der går uudnyttet hen.

- Det er en meget svær logistisk opgave, så man kan godt gå lidt i stå. Og som indehaver er det træls, når man ser på tallene, for det kan godt ses på bundlinjen. Så det giver lidt dårlig stemning, og vi hænger lidt med hovederne, siger Ulrik Ohm.

Følger anbefalingerne

Torsdag var der 40.626 nye smittede, og som situationen er lige nu, er der ikke andet at gøre end at følge retningslinjerne. Socialdemokratiets Anette Lind forstår dog godt frustrationerne.

- Hele samfundet er meget, meget ramt af en smitte, som stiger hver evig eneste dag. Så vi følger sundhedsmyndighedernes anbefalinger, siger hun.

Restriktionerne bliver forhandlet af Folketingets epidemiudvalg, hvor blandt andre Alex Vanopslagh er medlem.

- Hvis man har en medarbejder med influenza, så vil man helst ikke have, at vedkommende kommer ind på kontoret, men hvis han er forkølet, vil man nok lade ham komme ind på kontoret. Og hvis der er coronasmittede, der overhovedet ikke har symptomer, så burde vi også lade dem komme tilbage på arbejde, siger Alex Vanopslagh (LA).

Hanne Maibom håber på, at hendes kalender snart bliver lige så pålidelig som før, så hun og kollegaerne kan fylde timerne ud med det, de helst vil, og så frisørstolene ikke skal stå tomme.

- Det er ikke sådan, at jeg græder mig i søvn om natten, men det må da gerne stoppe.

Sundhedsstyrelsen har her til eftermiddag meldt ud, at de snart har nyt om anbefalinger til isolation af nære kontakter, så måske er der snart ændringer på vej.