Ægproducent om PFAS-fund: - Det er en katastrofe

Axel Månsson har produceret økologiske æg siden 1998, og han er chokeret over fundet af PFAS-stoffer. Han tror dog på, at det er muligt at løse problemet hurtigt.

3:30
Axel Månsson producerer et par hundredetusinde æg om dagen. Han ved ikke, om foderet i hans produktion indeholder de skadelige PFAS-stoffer, som formentlig stammer fra fiskemel.
Foto: Frida Bjørn Fisker, TV MIDTVEST

Axel Månsson har 230.000 økologiske høns og producerer et par hundredetusinde æg om dagen i Brande.

Derfor blev han rystet over at høre nyheden om, at der er fundet højt indhold af de skadelige PFAS-stoffer i økologiske æg fra producenter over hele landet.

- Jeg er dybt chokeret. Det er jo en katastrofe. Engang var PFAS noget, der hjalp os, men lige pludselig er vi bare blevet klogere, siger Axel Månsson.

Undersøgelsen er lavet af DTU Fødevareinstituttet i samarbejde med Fødevarestyrelsen. Den viser, at PFAS-stofferne sandsynligvis kommer fra det fiskemel, der bliver brugt i foderet til hønsene.

Målinger ifølge den nye undersøgelse er lavet på forskellige ægproducenter på tværs af landet. Axel Månsson ved ikke, om hans produktion overhovedet er blandt de undersøgte.

- Det er klart, at der er risiko for, at det kommer til at påvirke den økologiske ægbranche. Men vi sætter sundheden i højsædet. Det må koste, hvad det vil, men vi skal have styr på det her, og det får vi også meget hurtigt, siger Axel Månsson.

Foreningen Danske Æg, der organiserer omkring 90 procent af ægbranchen, har meldt ud i en pressemeddelelse, at medlemmerne nu dropper brugen af fiskemel på baggrund af undersøgelsen.

- Vi tager situationen meget alvorligt, for fødevaresikkerheden er altafgørende for os. Derfor fjerner vi nu fiskemel fra økologiske æg og sætter alle kræfter ind på at blive klogere på problemstillingen, siger sektorchef Jørgen Nyberg Larsen i en pressemeddelelse.

Børn er særligt udsatte

Der er målt lave PFAS-værdier i frilands-, skrabe- og burhønseæg. Men i de undersøgte økologiske æggeblommer er niveauet så højt, at ’risikoen er til at få øje på’ ifølge DTU Fødevareinstituttet – særligt for børn mellem fire og ni år.

Et barn, der spiser 5-6 æg om ugen, vil indtage 10 nanogram per kilo kropsvægt per uge. Altså mere end dobbelt så meget som de 4,4 nanogram, som Det Europæiske Fødevareautoritet (EFSA), har fastsat som det tolerable ugentlige indtag.

Undersøgelsen viser ikke noget om, hvor det fiskemel, der er brugt i foderblandingerne til hønsene i de undersøgte produktioner, kommer fra. 

Alex Månsson fortæller, at der ikke kommer til at gå længe, før han kan få udskiftet foder indeholdende fiskemel.

- Det betyder jo også, at æggenes indhold ændres lynhurtigt, for det er jo foderets indhold, som påvirker æggene. Så vi kan hurtigt få indholdet ned, siger æggeproducenten.

Danske Ægs sektorchef oplyser i pressemeddelelsen, at foreningen med det samme laver et stop for brugen af fiskemel, så forbrugerne også på den korte bane kan være trygge ved økologiske æg. Samtidig kigger den på en permanent løsning og er i tæt dialog med foderstofbranchen.