Advarsel: Risiko for kraftige revlehuller ved Vesterhavet

TrygFonden Kystlivredning advarer om øget risiko for kraftige revlehuller ved Vesterhavet. I sidste uge omkom en tysk mand ved Henne Strand.

Badegæster ved Vesterhavet skal i den kommende uge være ekstra opmærksomme på revlehuller. Det skriver TrygFonden Kystlivredning i en pressemeddelelse.

Advarslen kommer efter, at en tysk mand i sidste uge omkom efter at være blevet fanget i et revlehul ved Henne Strand 1,5 km fra livreddertårnet. Den kraftige vestenvind, der skabte mange revlehuller i sidste uge, ser ud til at vende tilbage igen.

- Vi har oplevet mange kraftige revlehuller i sidste uge, og der er fortsat risiko for revlehuller mange steder i landet. Vi opfordrer derfor til, at man er meget opmærksom på revlehuller i disse dage især langs de vestvendte kyster, hvor der er udsigt til kraftig pålandsvind, siger Anders Myrhøj, chef for drift og sekretariat i TrygFonden Kystlivredning, og fortsætter:

- Det er vigtigt, at man altid orienterer sig om de lokale forhold, inden man går i vandet. Det bedste, man kan gøre, er at vælge en strand med livreddere og altid bade mellem flagene. Livredderne har på forhånd sikret sig, at badeforholdene er forsvarlige, og at der ikke er revlehuller mellem flagene, og desuden er der en livredder i nærheden, hvis man får brug for hjælp, siger Anders Myrhøj.

Gå ikke i panik

Hvert eneste år opstår der ulykker på grund af revlehuller, hvor selv rutinerede svømmere kan drukne, fordi de enten går i panik eller forsøger at svømme mod strømmen.

Anders Myrhøj forklarer, at det er vigtigt, at man bevarer roen og svømmer til siden langs stranden, hvis man bliver fanget i et revlehul.

- Hvis man ved, hvordan man skal tackle et revlehul, kan det være ganske ufarligt. Det vigtigste er, at man undgår panik og ikke forsøger at svømme mod strømmen, men i stedet svømmer til siden og herefter ind mod land, siger Anders Myrhøj.

- Hvis man ser andre blive fanget i et revlehul, så skal man ikke svømme ud til dem. I stedet skal man kontakte en livredder eller ringe 112. Herefter kan man råbe, at personen skal bevare roen og svømme til siden og om muligt kaste noget, der kan flyde, for eksempel en redningskrans, en badebold eller en stor sodavandsflaske, ud til den nødstedte, siger drifts- og sekretariatschefen.

Revlehuller findes i tusindevis langs de danske kyster, og risikoen for at svømme ind i et revlehul er især stor ved Vesterhavet. Revlehuller opstår og udgør en fare under særlige vind- og bølgeforhold som pålandsvind.

Sådan her skal du gøre, hvis du bliver fanget i et revlehul.
Sådan her skal du gøre, hvis du bliver fanget i et revlehul.
Foto: Trygfonden Kystlivredning

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Vejr.