Åben invitation til x-metalarbejdere: Kom vest på

Det er næsten umuligt for virksomhederne i Ringkøbing-Skjern Kommune at skaffe kvalificeret arbejdskraft. Derfor vil Metal Skjern-Ringkøbing have folk, der tidligere har arbejdet i industrien tilbage.

Ledigheden blandt metalarbejderne i Ringkøbing-Skjern Kommune er så lav, at den lokale afdeling af Dansk Metal nu efterlyser folk fra hele landet. Folk, der på et eller andet tidspunkt har været i branchen og kunne have lyst til at vende tilbage.

I nogle tilfælde mangler den ledige måske ét certifikat for at være den helt rette medarbejder for en virksomhed, og i sådan en situation er det jobcentrets opgave at sikre, at den ledige bliver kvalificeret til jobbet. Samtidig skal virksomhederne naturligvis være bedre til nøjagtigt at fortælle, hvilke medarbejdere de har brug for, siger Helge Albertsen formand for Metal Skjern-Ringkøbing.

Årsagen til at Dansk metal leder specifik efter folk, der har arbejdet i branchen, er en ny analyse. Analysen er lavet for Dansk Metal af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og viser, at omrkring 20.000 personer med en fortid i industrien var ledige i 2014. Af dem har omkring 3000 en metaluddannelse. 

Det er de ledige, der skal opfylde behovet for arbejdskraft i det Vestjyske, hvis det står til den lokale formand. 

- Analysen viser soleklart, at der er mange ledige, der har erfaring fra industrien, og at der er lavthængende frugter at høste for de virksomheder, der har svært ved at finde kvalificerede medarbejdere, siger Helge Albertsen.

Ledighed rekordlav

Ledigheden indenfor metal-faget i Vestkystkommunen er på 1,6 % Normalt taler man om fuld beskæftigelse, når ledigheden er på 2-3%. Derfor er der stort set ikke noget disponibelt mandskab til rådighed, når de lokale virksomheder leder efter klejnsmede, mekanikere og industriteknikere.

På landsplan er ledigheden blandt Dansk Metals medlemmer på under 2% i 16 af de 98 kommuner. I 44 kommuner er ledigheden på midre end 3%. 

En fremskrivning viser, at der kommer til at mangle omkring 20.000 faglærte metalarbejdere frem mod 2020.

Også i Lemvig er der mangel på arbejdskraft. Her forsøgte virksomhederne i september at rekruttere nogle af områdets flygtninge:

I Lemvig Kommune er flere lokale virksomheder klar til at bruge flygtninge som arbejdskraft. Borgmesteren er klar til at samarbejde.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Erhverv.