90 kilometer i timen: Nu kan bilister sætte farten op på vejstrækning ved Viborg

Vejdirektoratet lægger fredag sidste hånd på arbejdet med at gøre rute 13 klar til, at bilisterne kan køre 90 km/t i stedet for 80.

Fra i dag kan bilisterne på rute 13 nord for Viborg trykke lidt hårdere på speederen.

Vejdirektoratet er færdige med at sikre vejen, så trafikanter, der kører på strækningen mellem Viborg og Møldrup, nu må køre 90 kilometer i timen i stedet for 80, som de har været vant til.

- Det gælder fra i dag. Så snart bilisterne kan se tavlerne, så må de køre 90, fortæller Claus Starcke, der er skiltemand ved NCC.

Det er ham, der har fået æren af at fjerne den plastik, der dækker de nye vejskilte på den cirka 20 kilometer lange strækning. 

- Vejen er blevet lavet om, så man kan køre 90 km/t. Der er blevet sat en masse skilte op samt autoværn. Der er også lavet længere strækninger, hvor det er forbudt at overhale, og så er der lavet riller i vejen, så dækkene larmer, når de kører henover, forklarer Claus Starcke. 

Han og NCC har brugt to dage på at grave de cirka 70 nye skilte ned på strækningen. 

Farten hæves på i alt 150 kilometer landevej

Vejen fra Møldrup til Viborg er en af flere nye strækninger, hvor det bliver lovligt at køre 90 kilometer i timen. Politikerne har besluttet at sætte farten op på i alt 150 kilometer landevej over hele landet, hvoraf de 130 kilometer findes i Midt- og Vestjylland. Arbejdet er i fuld gang og ventes færdigt til næste år. 

På andre 100 kilometer har man i længere tid måttet køre 90 som et forsøg. Her er ordningen nu blevet permanent.

Afdelingsleder i Vejdirektoratet, Ivar Sande, har tidligere fortalt til TV MIDTVEST, at direktoratet har gode erfaringer med at hæve hastigheden fra flere forsøgsstrækninger. 

Hvordan har I fundet de strækninger, der nu er blevet udvalgt?

- Vi har blandt andet kigget på kvaliteten af vejen. Ikke så meget hvor hurtigt man kører i forvejen, men hvor god den er, og hvordan vi med nogle forholdsvis nemme tiltag kan gøre den mere sikker, så det ikke vil medføre flere uheld, når folk kører hurtigere, fortalte Ivar Sande i juni sidste år. 

TV MIDTVEST har tidligere lavet dette indslag, da en ny bekendtgørelse ville gøre det muligt for vejmyndighederne, i samråd med politiet, at hæve fartgrænsen til 90 km/t på udvalgte strækninger.

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Trafik.