8 tips til at få sangen om juletræet til lyde bedre

Hvis du hører til en af de familier, hvor det bare ikke helt fungerer, når I tager hinanden i hånden og går rundt om træet, så er der hjælp at hente her.

Nu er det ved at være tid i mange danske hjem. Tid til at åbne gaver, men først skal der synges rundt om juletræet.

Hvis det ikke fungerer for din familie - eller hvis du bare synes, at det lyder dårligt - så er der hjælp at hente her på falderebet.

Stemmetræner Klaus Møller har i løbet af de sidste 30 år blandt andet trænet skuespillere og sangere på det Kongelige Teater, og han uddeler her tips.

Syng sammen

Vores stemme styres af muskler, og lyden opstår, når luft fra lungerne passerer forbi stemmelæberne i struben og op i mundhulen. Selv om vi bruger vores talestemme dagligt, er det nogle andre krav, der stilles til stemmens muskler, når vi begynder at synge.

- En sangstemme, der ikke bliver brugt, mister kraft og vellyd, udtaler stemmetræner og sangcoach Klaus Møller i en pressemeddelelse.

Han opfordrer derfor til, at man bruger julemåneden til at synge sammen, men hvis det alligevel er glippet hos jer, så er der heldigvis også andet at gøre.

De 8 tips

  1. Øv julesang og salmer med dine børn hele december. Vælg 3-5 sange, som I ved, I vil synge juleaften. Og vælg så de vers ud, som I helst vil synge. Og lær disse vers til børnene.
  2. Hvis I har tid, så lær nogle vers udenad, af de sange I skal synge juleaften. Det er meget lettere at synge, hvis man kan teksterne udenad.
  3. Hvis I ikke når at lære nogle sange udenad, så husk at printe teksterne, inden I skal i gang med at danse om juletræet.
  4. Giv eventuelt jeres gæster besked om, hvilke sange I gerne vil synge juleaften, så de også kan forberede sig.
  5. Overvej, om I skal skifte nogle af de traditionelle danske julesalmer og sange ud med en engelsk julesang. I dag lytter vi meget til engelske julesange, så de betyder måske mere for os end nogle af de danske. Især hvis man har større børn eller teenagere, kan det være en god idé at høre, hvilke engelske sange, de måske gerne vil synge. Og derved inspirere de større børn til at deltage i sangen.
  6. Hvis I synger en julesalme, så prøv eventuelt bare at stå omkring træet i stedet for at gå rundt. Det kan give en helt anden og mere højtidelig stemning.
  7. Prøv at fordele versene i de forskellige sange mellem kvindestemmer og mandsstemmer, så kan man lettere skifte toneleje, og både kvinder og mænd kan få lov at synge i et leje, der passer til dem.
  8. Lad eventuelt også børnene synge et vers eller to alene. Lyt godt til, hvilket toneleje børnene vælger at synge i. Voksne vil ofte vælge et toneleje, der er for dybt i forhold til børnestemmer.