8 måneder efter afsløring: Ingen nye regler for lovløse lastbiler

Kort efter at TV MIDTVEST afslørede, hvordan flere vognmænd og chauffører bevist udnyttede, at transport af industrifisk ikke blev kontrolleret, lovede den ansvarlige minister en løsning. Den er endnu ikke kommet.

Selvom der er gået otte måneder, siden beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) overfor TV MIDTVEST slog fast, at hans ministerium var i gang med at genindføre kontrollen af transporter af blandt andet industrifisk, er der endnu ikke sket noget nyt på området.

Det bekræfter ministeren nu i en skriftlig udtalelse til TV MIDTVEST. Ministeren forklarer, at området har vist sig mere kompleks end først antaget, og det faktum, at vores naboer har lignende regler på området, gør at arbejdet trækker ud.

"Jeg ønsker ikke, at gøre det umuligt for danske virksomheder at konkurrere i det indre marked. Derfor er jeg i dialog med flere ministerier om, hvordan vi kan styrke kontrol og håndhævelse på dette område, samt om dette er noget vi skal have rejst i EU."

Dokumentar afslørede lovløse lastbiler

Det var i nyhedsdokumentaren ”De Lovløse Lastbiler”, at TV MIDTVEST kunne afsløre, at en gruppe på seks chauffører kørte med industrifisk i fyrre timer uden at holde deres lovpligtige hvil undervejs. En praksis, der viste sig at være normal, når chaufførerne, der kørte for KM Logistik fra Thyholm, hentede fisk nord for Stockholm i Sverige.

En enkelt chauffør kørte endda videre, efter han havde afleveret sit læs industrifisk hos fiskemelsfabrikken TribleNine i Thyborøn. Chaufføren endte med at sidde 59 timer bag rattet uden nogen form for hvil over fire timer.

Dagen efter afsløringerne var Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen skarp i sin kritik

- Det er på inden måde acceptabelt, sagde Troels Lund Poulsen i sommeren 2018.

Ministeren nedsatte straks en arbejdsgruppe, der skulle løse problemet med den manglende kontrol.

Efter afsløringer af chauffører der har kørt op til 59 timer uden længere pauser - står flere chauffører nu frem og siger, at de også har kørt i døgndrift med kun korte hvil.

Løsning lader vente på sig

Den lovede løsning er altså er svære end først forventet at nå frem til. Men i sit skriftlige svar til TV MIDTVEST slår ministeren igen fast, at sagen stadig har høj prioritet, og der skal sættes en stopper for den ulovlige kørsel. 

"Jeg vil gerne understrege, at der vil blive strammet op på kontrollen med den form for kørsel, som TVMIDTVEST har sat fokus på."

Udover Beskæftigelsesministeriet er også Transportministeriet og Justitsministeriet involveret i arbejdet. Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) forventer, at arbejdsgruppen er nået frem til en holdbar og sikker løsning inden sommer.

Se TV MIDTVESTs afsløringer øverst i artiklen.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Trafik.