75-årsdag for D-dag: Da Hitler blev taget på sengen

Det er i dag 75 år siden, at de allierede tropper gik i land på Normandiets kyst.

-dag, da Hitler blev taget på sengen!

Den tyske besættelsesmagt i Danmark under 2. Verdenskrig kalkulerede lige til det sidste med, at De Allierede ville gå i land på den jyske vestkyst.

Nu blev det i Nordmandiet i Frankrig den 6. juni 1944. Det var verdenshistoriens største militære landgangsoperation, der siden førte til den tyske overgivelse i hele Europa.

Det er nu 75 år siden.

 
 
Foto: Scanpix

Et af de fysiske “mindesmærker” er de omkring 2500 bunkere langs den jyske vestkyst. De udgjorde til sammen Hitlers “Atlantvold” i Danmark. Et fæstningsanlæg, der strakte sig fra Norge i nord til Spanien i syd.

Atlantvolden skulle forhindre en allieret invasion på det europæiske fastland, bl.a. beskrevet i det store 2 binds værk, “Atlantvolden i Nordjylland,” som er udkommet i år med museumsinspektør Jens Andersen fra Bunkermuseet i Hanstholm som medforfatter.

I 1943, da Hitler havde nok at se til med russerne på Østfronten, beordrede han et serviceeftersyn af Atlantvolden for at styrke den vestlige flanke.

Til chef for den opgave havde han udset sin yndlingsgeneral, Erwin Rommel, også kendt som Ørkenræven fra Nordafrika.

Han startede sin inspektion i Danmark. I 13 dage i december 1943 rejste Rommel op og ned langs den jyske vestkyst. Og han var langt fra tilfreds med, hvad han så.

Det var han heller ikke, da han i de efterfølgende måneder drog på endnu 26 inspektioner langs kysterne i Holland, Belgien og Frankrig.

Rommel ville blandt andet have udbygget volden, så den var så tæt på stranden som muligt for at forhindre fjenden i overhovedet at nå ind på land.

 
 
Foto: Scanpix

Dertil kom, at han ville have udlagt 50 millioner miner langs hele kysten fra Norge til Spanien.

Det mål nåede han ikke. I Danmark blev der udlagt 1,5 millioner. I Frankrig omkring 6 millioner, men der var stadig langt op til de 50 millioner miner.

Derfor var en succesfuld invasion også en realistisk opgave for de vestlige generaler. Men de skulle ikke vente for længe.

D-dag 6. juni 1944

I foråret 1944 blev Hitler mere og mere trængt af russerne på Østfronten. Det gik ud over forsvaret af Atlantvolden.

I Danmark var det fortrinsvis helt unge uden særlig militær rutine og ældre soldater på rekreation, der sad og ventede rundt omkring i bunkerne.

Også i Frankrig var Atlantvolden sårbar.

Hitler kunne godt mærke, hvor den bar hen.

En allieret invasion var uundgåeligt. Men hvor ville den komme?

Hitler troede til det sidste, at de vestlige generaler ville slå til ved Calais i Frankrig. Det sted, hvor der var smallest over kanalen mellem England og det europæiske fastland.

Føreren baserede sin tro på de tyske efterretninger, der havde observeret store troppekoncentrationer på den engelske side.

Hvad de derimod ikke vidste, var, at det var attrapper af træ, kamufleret som militærudstyr, som skulle aflede Hitlers opmærksomhed.

Det lykkedes!

Den 6. juni 1944, også kaldet D-dag, indledte De Allierede “Operation Overlord” og gik i land fem steder i Nordmandiet.

Hitler var blevet taget på sengen. Også i bogstaveligt forstand. For da det endelig gik op for de tyske generaler, at invasionen var i fuld gang, var der ingen, der turde vække Føreren, da han sov til middag.

For ørkenræven Erwin Rommel blev det et personligt nederlag. Han havde forladt sin post og var taget på orlov hos sin kone, der fyldte år.

Den tyske vejrtjeneste mente, at et lokalt stormvejr ville afholde De Allierede fra at gå i land.

Det troede Rommel på. Så han holdt fri.  De Allierede tog chancen, da deres vejrmelding fortalte om en lille opklaring den 6. juni.

Om morgenen var invasionen i gang.

Flere prominente navne markerede 75-årsdagen for D-dag.
Flere prominente navne markerede 75-årsdagen for D-dag.
Foto: Jack Hill, Scanpix

Dette var begyndelsen til enden for nazisterne. 11 måneder senere var det besatte Europa atter frit.

I programmet “D-dag, Atlantvoldens fald,” der sendes første gang i TV MIDTVEST i aften klokken 19:55 besøger vi blandt andet det store tyske fæstningsanlæg i Hanstholm og får beretningen om de overvejelser, tyskerne gjorde, forud for en eventuel invasion på den jyske vestkyst.

Vi er også i Nordmandiet og besøger flere af de strande, hvor De Allierede gik i land med de amerikanske, engelske og canadiske soldater i de forreste rækker.

Og så har vi fået tilladelse til at filme flere steder, hvor TV-hold normalt ikke får adgang.

75-året for D-dag markeres i dag overalt i Nordmandiet blandt andet med en mindehøjtidelighed med deltagelse af blandt andre USA’ præsident Donald Trump, den afgående premierminister Theresa May og den franske præsident, Emmanuel Marcon.

Se udsendelsen "D-dag, Atlantvoldens fald" her

På linket herunder kan findes serien 'Rommels 13 dage i Danmark', som tidligere er sendt på TV MIDTVEST.

Rommels 13 dage i Danmark


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Samfund.