Martin Merrild revser 2030-målsætning: Bliver dyrt for både landbrug og forbrugere

Selvom miljøet er vigtigt, så vil målsætningen om en CO2-reduktion på 70 procent være et hårdt slag for både landbruget og forbrugerne.

Formanden for Landbrug og Fødevarer mener, at klimarådets ambitioner vil gå ud over forbrugerne.
Formanden for Landbrug og Fødevarer mener, at klimarådets ambitioner vil gå ud over forbrugerne.
Foto: Mogens Lyngsø / TV MIDTVEST

Klimarådets nye forslag vil ramme forbrugerne. En liter mælk kommer til at koste to kroner mere, og et kilo oksekød vil ifølge Landbrug og Fødevarer komme til at koste 20 til 30 kroner mere.

- Det vil simpelthen ødelægge vores fødevareproduktions konkurrenceevne, hvis vi ensidigt bliver pålagt en afgift, som man ikke bliver pålagt i Polen, Ukraine, Tyskland, siger Martin Merrild, der er formand i Landbrug og Fødevarer.

Danmark skal i 2030 have reduceret CO2-udledningen med 70 procent, og Klimarådet anbefaler i dag, at Landbruget fremover skal betale meget mere for at udlede CO2.

Martin Merrild er enig i, at afgifterne godt kan være en hjælp, men hvis de kun indføres i Danmark, så vil det ifølge ham bare fremme grænsehandel.

Miljøet er for dyrt

Ved en rundspørge i Bilka i Holstebro siger flere af de handlende, at de stadig vil købe både kød og mælk, selvom prisen skulle stige.

- Og det kan sagtens tænkes, at forbrugerne er villige til at betale ekstra, men når det kommer til virkelig at flytte sig på prisen, så er erfaringen, at det er svært, fortæller Martin Merrild.

Formanden ser gerne, at Danmark går forrest, når det kommer til klimaet, men når tiltaget ikke er globalt, så bliver det for dyrt, for det danske landbrug.

Ud over en stigning på dagligvarer så kan det i fremtiden måske blive dyrt, hvis man skal erhverve sig en bil.

Klimarådet vil om bare 10 år have en million el-biler på de danske veje.

3:22
Klimarådet vil sætte landbrugets CO2-afgifter op. Regningen vil ende hos forbrugerne, siger Landbrug & Fødevarer.