4. maj: Færre tænder stearinlys

Færre og færre markerer befrielsen. Traditionen med at sætte tændte stearinlys i vinduerne den 4. maj vil formentlig uddø, mener en forsker.

Lys_i_vindue.jpg

Lørdag aften er det 68 år siden, Danmark blev befriet fra den tyske værnemagt. En begivenhed, som hvert år, siden 1945, er blevet markeret med tændte stearinlys i vinduerne landet over.

Men traditionen bliver mindre og mindre udbredt, og i følge Jyllands-Posten vil de tændte stearinlys den 4. maj om aftenen, måske helt forsvinde.

- Traditionen med at tænde lys i vinduerne den 4. maj vil gradvis blive mindre og mindre brugt, og formentlig vil det være en tradition, der mere eller mindre uddør i løbet af de næste par årtier, siger Lars Hovbakke Sørensen, cand. phil. i historie, til avisen.

Intet stærkere end Anden Verdenskrig

Palle Roslyng-Jensen er lektor i Historie ved Københavns Universitet. Han bakker sin kollega op i, at antallet af tændte stearinlys bliver færre, men vil overfor Jyllands-Posten ikke fastslå, at traditionen helt er på vej væk.

- Traditionen er blevet mere og mere svækket de sidste 25 år, men den er ikke ved at uddø, siger universitetslektoren til avisen, og uddyber:

- Medmindre der kommer en anden begivenhed, der kan træde i stedet for og stå stærkere end Anden Verdenskrig, vil vi blive ved med at vedligeholde minderne om besættelsen. Der er ikke noget, der står stærkere end Anden Verdenskrig. Selvom det er 68 år siden, er det det nyeste eksempel på en virkelig trussel mod det nationale fællesskab, siger Palle Roslyng-Jensen.