3F’ere vejer tungest i statistikken over arbejdsulykker

Ifølge en ekspert spiller ledelserne en stor rolle, hvis man vil ændre tendensen.

Fagforbundet 3F har brugt et år på at lave en omfattende rapport baseret på arbejdsskader fa 2005 til 2018.

Konklusionen er klar.

3F-medlemmer kommer i langt højere grad ud for arbejdsulykker end andre medlemmer.

Faktisk er det fem gange så farligt at gå på arbejde for 3F’erne. I 2018 udgjorde de nemlig hele 41 procent af alle arbejdsulykker til trods for, at samme gruppe kun udgør otte procent af alle lønmodtagere. 

- Det er uhyggeligt store tal, og der skal ikke være højere tal inden for 3Fs arbejdsområde, end der skal inden for resten af arbejdsmarkedet, lyder det fra Flemming Sørensen, der formand for 3F i Holstebro.

Én af dem, der tæller med i den triste statistik, er Lotte Aagaard fra Herning. I 2016 kom hun ud for en arbejdsulykke i forbindelse med sit arbejde som redder.

- Idet jeg skal til at sænke båren, der klapper den simpelthen sammen, så jeg følger med  ned, fordi man vil gerne prøve at redde patienten. Jeg falder med ned og får et ordentligt knæk i min ryg, som gør, at jeg i dag har mange smerter i ryg, lænd og ben, siger Lotte Aagaard. 

I dag arbejder hun kun fem timer om ugen, hvor hun laver små opgaver i en tømrervirksomhed. 

quoteDet er uhyggeligt store tal, og der skal ikke være højere tal inden for 3Fs arbejdsområde, end der skal inden for resten af arbejdsmarkedet. 

Flemming Sørensen, formand 3F i Holstebro

- Jeg går og sætter skruer på plads, saver lidt brænde eller fejer lidt på gulvet herinde. Sådan nogle små ting, siger Lotte Aagaard. 

Spørgsmålet er så, hvordan man kommer de mange arbejdsulykker til livs. Ifølge en ekspert starter det hos ledelserne.

- Vi ved, at noget af det allervigtigste for at skabe forebyggelse på arbejdspladserne, er, at vi har en engageret ledelse, der går forrest og sætter fokus på arbejdsmiljø, siger Kent J. Nielsen, der er arbejdsmiljøforsker på Regionshospitalet Herning. 

Lotte Aagaard fra Herning er en af mange 3F'ere, der bliver ramt af arbejdsskader.

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Erhverv.