32-årig tiltalt for mishandling er for farlig til almindelig fængselsdom
Der falder snart dom i sagen mod den 32-årige mand, der er tiltalt for voldtægt, mishandling og frihedsberøvelse mod sin ekskæreste. Anklageren kræver forvaring – forsvarer mener, han maksimalt kan idømmes tre et halvt års fængsel.
Den 32-årige mand, der er tiltalt for at have mishandlet sin ekskæreste, er både narcissistisk, selvoptaget, mangler sympati og har et ’uudviklet følelsesliv’. Det er blevet konkluderet i den mentalundersøgelse, der er lavet af manden, og som nu ligger til grund for, at anklagemyndigheden kræver en forvaringsdom. Altså en foranstaltning, der svarer til fængsel på livstid til personer, der vurderes at være for farlige til en almindelig fængselsdom.
Undersøgelsen blev fremlagt i Retten i Herning mandag, som var ottende dag i retssagen. Den 32-årige mand blev anholdt sidste år og er nu tiltalt for blandt andet at have mishandlet, voldtaget, frihedsberøvet og truet en kvinde, han havde et forhold til. Og derudover for at have kørt vanvidskørsel i en stjålet Mercedes-Benz med hastigheder på op til 234 km/t på landevej og 191 km/t i byzone.
Mandag var det blevet tid til, at både anklager og forsvarer skulle procedere og altså fortælle, hvad der for dem at se taler for og imod, at den 32-årige er skyldig. Inden da læste senioranklager Flemming Hother højt fra mentalundersøgelsen, som peger på, at manden skal idømmes forvaring. Det samme anbefaler Retslægerådet.
- Observanten (tiltalte, red.) lader sig ikke bremse af de risici, som får andre mennesker til at genoverveje beslutninger. Han er kølig i sin tilsidesættelse af andres følelser, også når han udøver vold, lød det blandt andet fra Flemming Hothers oplæsning af undersøgelsen.
Det blev også slået fast, at den 32-årige er ’normalt begavet’ og ikke har været psykotisk på gerningstidspunktet. Han bruger seksualitet som middel til afstraffelse og som et udtryk for dominans og voldsmetode, han har vist tegn på en moderat personlighedsforstyrrelse, han viser ingen tegn på skyldfølelse omkring de ting, han erkender, og han er upåvirket af straf, har en lav grad af selvrefleksion og anvender vold som et spændingsforløsende middel og til at afhjælpe kedsomhed i hans liv, læste anklageren op.
Desuden er der en ’overhængende risiko for ny kriminalitet’ og risiko for, at han kan være til fare for andres liv, helbred eller sikkerhed, lød det i undersøgelsen.
Er tidligere dømt 14 gange
Anklageren forklarede også, at den 32-årige indledte et alkoholmisbrug som 12-årig, et hashmisbrug som 13-årig, og senere begyndte han med amfetamin, som han stadig er misbruger af, ligesom han bruger flere andre stoffer, lød det i retten. Det fremgik også fejlagtigt, at han ikke havde gennemført sin skolegang.
Mens alle de personlige forhold blev gennemgået, sad den 32-årige i hvid skjorte med rank ryg og hænderne foldet foran sig og kiggede skiftevis frem foran sig og på anklageren og sin forsvarsadvokat. Han fortrak ikke en mine, mens anklageren læste alle betragtningerne højt – men i ro og mag indvendte han, at han altså har gennemført 9. klasse, og at han har haft arbejde i flere af de perioder, hvor han ikke har siddet i fængsel – blandt andet på et autoværksted og som tagdækker.
Flemming Hother gennemgik også den 32-åriges historik med kriminalitet. Siden han var 16 år, er han blevet dømt 14 gange ved retten, og i alt har han afsonet over otte års fængsel. Dommene har især drejet sig om tyveri, besiddelse af stoffer og dopingmidler og overtrædelse af knivloven og færdselsloven – men otte af dem har handlet om vold.
Han er ikke tidligere dømt for sædelighedskriminalitet, og det er en af grundene til, at mandens forsvarer, Luise Høj, ikke mener, han kan idømmes forvaring.
Uenighed om kvindes troværdighed
Manden har i store træk nægtet sig skyldig i tiltalen, men har erkendt at have slået kvinden med et aluminiumsbat i et enkelt tilfælde. Forsvarer Luise Høj mener, at manden maksimalt kan idømmes tre et halvt års fængsel. Hun lagde vægt på, at forurettedes forklaring langt hen ad vejen er utroværdig og mindede retten om, at det påhviler anklagemyndigheden at bevise, at den 32-årige er skyldig.
- Det skal stå lysende klart, at det ikke kan være anderledes, og derfor er det ikke nok, at et hændelsesforløb er sandsynligt, eller at det er det mest sandsynlige – retten skal være sikker, før tiltalte kan dømmes, understregede Luise Høj i retten.
Anklager Flemming Hother syntes derimod, at kvindens forklaring har været yderst troværdig. Han fortalte også, at ’hun har været svært traumatiseret lige siden’.
- Hun har forklaret om et meget langt og voldsomt forløb. Hun har forklaret troværdigt, men også indlagt forbehold og fortalt, at der også har været gode dage. Det bestyrker yderligere troværdigheden i hendes forklaring. For hvis det har bare var et eller andet sindssygt spil, hvorfor så holde igen?, lød det fra anklageren.
Tre kriterier skal være opfyldt for forvaringsdom
Han fortalte også, at både dokumenterne og vidnerne i sagen bakker op om kvindens forklaring. Blandt andet fremhævede han beskeder, som den 32-årige havde sendt til kvinden, lige da hun var blevet hentet af politiet.
Han har blandt andet skrevet til kvinden: ” Jeg ejer dig stadig, når du kommer ud”, ”Har så meget had til dig”, ”Mennesker kan ødelægges endnu mere”, læste anklageren højt.
For at en person kan idømmes forvaring, er der tre kriterier, der skal være opfyldt. Man ser på et farlighedskriterie, som handler om personens tidligere kriminalitet. Og man ser på et nødvendighedskriterie, altså om forvaring vurderes at være nødvendigt for at undgå unødvendig fare. Og så kigger man på kriminalitetsgraden – altså om kriminaliteten i den aktuelle sag er grov nok til forvaring. Ifølge Flemming Hother er alle tre kriterier opfyldt i denne sag.
Hvis manden bliver dømt skyldig, vil anklagemyndigheden også have ham udvist. Manden har boet i Danmark, siden han var lille, men har også polsk statsborgerskab.
Der falder dom på fredag den 24. november.