2017 var den dårligste badesæson i mange år

Livreddernes sæson er slut, og TrygFonden melder om et meget lavt antal livreddende aktioner. Det handler dog om, at det ikke har været badevejr.

Strandene har været relativt tomme til sommer, og derfor har der været et rekordlavt antal livreddende aktioner. Foto: Trygfonden Kystlivredning

Den danske sommer har ikke været præget af det bedste vejr. Der har været få sommerdage, og derfor har der også været få ved strandene. Det kan livredderne nikke genkendende til. 

Hos TrygFondens Kystlivredning sluttede deres sæson onsdag, og efter otte ugers arbejde ved de danske kyster, har der på landsplan kun været 12 livreddende aktioner. Det er rekordlavt, siger programchef med ansvar for bade- og vandsikkerhed i TrygFonden.

- Vejret og vandtemperaturen spiller naturligvis en væsentlig rolle for folks lyst til at tage på stranden, og i år har det bare været surt sommervejr meget af tiden. På den positive side er 12 livreddende aktioner rekord lavt for en sæson, men antallet er naturligvis også et udtryk for, at der har været langt færre badende, end når vi har en god sommer, siger René Højer. 

Pas ekstra på

Hvis du får lyst til at bade på et tidspunkt i løbet af resten af året, så skal du passe ekstra på. Der er ingen livreddere på arbejde, og derfor er baderådene ekstra vigtige at huske på. 

- Man skal aldrig gå alene i vandet, og slet ikke, når der ikke længere er livreddere til at holde øje. Man kan blive væltet omkuld af en bølge eller få et ildebefindende, og så er der ingen til at hjælpe, siger Anders Myrhøj, der er chef for drift og sekretariat i TrygFonden Kystlivredning.

I Midt- og Vestjylland har der kun været én livreddende aktion, og derudover er der blevet udøvet førstehjælp 62 gange. Det viser tal fra TrygFondens Kystlivredning. 

TrygFondens 5 baderåd

TrygFonden har sammen med Dansk Svømmeunion udviklet fem enkle baderåd, der indeholder de vigtigste ting, du skal være opmærksom på, når du færdes på stranden.
 
1. Lær at svømme
Når du kan svømme, kan du redde dig selv og andre fra at drukne. Vælger du at gå i vandet, selvom du ikke kan svømme, bør du finde et sted, hvor du kan bunde, og hvor vandforholdene er rolige.
 
2. Gå aldrig alene i vandet
Når I er flere, kan I holde øje med hinanden og reagere hurtigt, hvis noget går galt. Det giver større sikkerhed for alle. Undgå farlige lege i vandet og råb aldrig om hjælp for sjov.
 
3. Læs vinden og vandet
Brug dine øjne og din sunde fornuft, før du bader. Tjek vandets dybde og strømforhold og hold øje med vindens retning. Ved fralandsvind driver badedyr, gummibåde og luftmadrasser hurtigt til havs. Der er også øget risiko for brandmænd. Ved pålandsvind er der øget risiko for revlehuller med kraftig udstrømning.
 
4. Lær stranden at kende
En ny strand kan være fuld af overraskelser, der ikke kan ses med det blotte øje. Spørg de lokale eller en livredder om strandens særlige forhold, før du går i vandet. Passerer der en hurtigfærge, der kan give store bølger? Er stranden kendt for at være meget stejl, så der hurtigt bliver dybt? Er der moler eller høfder, som påvirker strømmen? I udlandet skal du også være opmærksom på undersøiske rev eller farlige dyr. Læs også altid strandens oplysningsskilte.
 
5. Slip ikke børnene af syne
Hold dig tæt ved badende børn, så I kan se og høre hinanden, og du kan nå at gribe ind, hvis det bliver nødvendigt. Selv større børn, der svømmer godt i en svømmehal, kommer nemt i vanskeligheder i mødet med havets strøm og bølger. Hold godt øje med børn og sørg for ikke at blive distraheret.