2017 tegner lysere for landmændene

2016 blev endnu et år med dårlig indtjening for landmændene. Det vendte dog til det bedre i løbet af året, og det giver gode fornemmelser for 2017.

Mandag mødes cirka 3000 landmænd i Herning til Kvægkongres 2017. De møder ind til en beretning om en sort økonomi i 2016, men dog med lyse udsigter for 2017. Det skriver SEGES i en pressemeddelelse.

Resultaterne fra 2016 varierer alt efter, hvilken driftsgren landmændene sidder på. Eksempelvis har producenterne af konventionel mælk, planter og mink haft en nedgang i forhold til 2015.

- Det tegner til et magert resultat i 2016, og det påvirker blandt andet muligheden for at investere. Alt tyder på, at 2016 føjer sig til rækken af år med negative nettoinvesteringer, vurderer erhvervsøkonomisk chef i SEGES, Klaus Kaiser.

Gode priser på mælk og svinekød

Selvom sidste år overordnet set blev endnu et sort år for landmændenes økonomi, så steg priserne til gengæld på svinekød og mælk. Set som et gennemsnit over året var priserne dog stadig relativt lave, og derfor forventes en endnu bedre fremgang i år.

- Der er udsigt til et væsentligt bedre resultat i 2017 for producenter af svinekød og mælk, idet priserne steg markant i løbet af 2016 og forventes at ligge relativt højt gennem hele 2017. Samtidig kan vi se, at både svine- og mælkeproducenterne igen har forbedret effektiviteten markant og har holdt omkostningerne i ro, siger Klaus Kaiser i pressemeddelelsen.

Derudover peger Klaus Kaiser på, at elementer i fødevare- og landbrugspakken først vil slå fuldt igennem i 2017, og derfor har landbruget endnu ikke fået alle effekterne af pakken.

- Samlet set danner de foreløbige resultater begrundet håb om, at 2016 blev et vendepunkt, og at mange producenter kommer rigtig godt igennem 2017, siger Klaus Kaiser.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Erhverv.