20 millioner til danske veteraner

På Dragonkasernen i Holstebro blev veteraner og udsendte soldater mandag hædret. Nu vil regeringen give veteranerne mere end bare en medalje.

På Dragonkasernen i Holstebro blev udsendte soldater og veteraner hyldet med fanfarer og hædret med medaljer i anledning af Den Nationale Flagdag for Danmarks udsendte.

I samme anledning lancerede regeringen mandag et servicetjek af veteranpolitikken. 20 millioner kroner skal afsættes til at forbedre forholdene for danske krigsveteraner.

 - Vi skylder den bedst mulige støtte til de veteraner, der har behov for det. Derfor iværksatte regeringen for et år siden et serviceeftersyn af vores veteranpolitik, og det har resulteret i et udspil til en forbedret veteranpolitik i dag, siger Kristian Pihl Lorentzen, som er medlem af Forsvarsudvalget for Venstre.

Konkrete tiltag

De 20 millioner kroner skal blandt andet bruges på at forbedre behandlingen af posttraumatisk stress ved at oprette et behandlingstilbud i alle regioner. Derudover skal virksomheder ifølge planen modtage en jobpræmie for at ansætte veteraner i 6 måneder.

Men den ekstra indsats er ifølge Socialdemokraterne ikke nok.

- Jeg synes, regeringens udspil er ret uambitiøst. Vi vil gerne afsætte 100 millioner kroner om året på finansloven, så vi ved, at det er nogle penge, som kommer hvert år. Som veteranerne kan bruge på forskellig måde, siger Anette Lind, som er medlem af Forsvarsudvalget for Socialdemokraterne.

Kristian Pihl Lorentzen(V) afviser kritikken og påpeger, at udspillet kun er en del af en større plan.

- Vi synes, at det, vi kommer med i dag, er konkrete og gode tiltag, som virkelig vil forbedre forholdene for vores veteraner. Så kan man altid diskutere at gøre endnu mere, men jeg vil bare sige, at vi jo ikke er færdige, men hele tiden på vej, siger han.

Stort behov for ekstra hjælp

I år ser antallet af selvmord for tidligere udsendte soldater ud til at blive det højeste nogensinde. Ifølge Veteranalliancen har 4 personer begået selvmord siden januar. Der er derfor behov for hjælp, men en ekstra pose penge er, ifølge oberst Bjarne Højgaard Jensen, ikke nok.

- Der er flere, der har været ude og sige, at vi måske har brug for et udrykkerhold, der kan kontakte veteranerne, der hvor de bor. For vi finder ikke dem alle, og vi har desværre haft for mange selvmord blandt veteraner. Så vi kan gøre endnu mere, og det håber jeg, vi kan gøre på sigt, siger Bjarne Højgaard Jensen, som er oberst ved Jydske Dragonregiment.

Siden 1948 har flere end 50.000 været udsendt for Danmark.

 

På den nationale flagdag for Danmarks udsendte soldater og veteraner præsenterede regeringen i dag et servicetjek af veteranpolitikken

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Politik.