10 råd: Sådan er du en god forælder til dit efterskolebarn

I denne og de næste uger flytter mange unge hjemmefra for at tage på efterskole. Det kan være en udfordring for både forældre og unge.

I denne og de næste par uger starter tusindvis af unge på efterskole. For de fleste er det første gang, de flytter hjemmefra. Det kan være en udfordring både for de unge og deres forældre, skriver fagbladet Efterskolen. Mange af de unge skal for stå på egne ben for første gang. Det kan give nogle hjemve i begyndelsen af deres ophold. For forældre kan det være en udfordring, at give deres barn plads til at kunne få noget ud af efterskoleopholdet. Her er ti råd fra Efterskoleforeningen, til hvordan forældre skal forholde sig til at have deres barn på efterskole. 

 1. Sms og opkald er kun i nødstilfælde. Aftal måske en eller to kontaktdage om ugen.
   
 2. Kriser skal overvindes, men det er på skolen, det sker. Du kan kun lytte.
   
 3. Du må aldrig give efter for startvanskeligheder, det tager tid at tilpasse sig.
   
 4. Bed dit barn om at snakke med kontaktlæreren eller kontakt vedkommende, hvis det brænder på.
   
 5. Du kan hjælpe dit barn på vej ved at fortælle de voksne på efterskolen, hvis der skal tages særhensyn eller bare holdes et ekstra øje med det.
   
 6. Du skal tale med dit barn i weekenderne og følge med i livet på efterskolen. Deltag i alle aktiviteter på skolen, så du ved, hvad der foregår og forstår dit barns udvikling.
   
 7. Du skal være forberedt på, at dit barn forandrer sig og bliver mere selvstændigt.
   
 8. Du skal være opmærksom på dit barns signaler. Du ved, hvis der er noget galt.
   
 9. Du skal kontakte kontaktlæreren eller forstanderen, hvis der er noget, du ikke forstår. Eller dit barn fortæller noget om efterskolen, der bekymrer dig.
   
 10. Du er vanbærer i år. Accepter og værdsæt det!

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Uddannelse.