Hun skiller sig ud i det brølende felt: Lykke vil vise mændene, at hun kan
Kun fire procent af deltagerne ved Europas største traktortrækstævne er kvinder. 16-årige Lykke Pagaard er én af dem. Og hun har en plan.
Vi er et godt stykke syd for Midt- og Vestjylland, og det larmer ad Pommern til. Den lille hollandske landsby Made er på den anden ende, for den lægger jord til Europas største traktortrækstævne med op mod 30.000 besøgende.
Europas største og stærkeste traktorer er rullet ind sammen med deres chauffører. I stort set alle tilfælde mandlige chauffører.
Men mellem konkurrenterne og deres brølende kæmpemaskiner, står 16-årige Lykke Pagaard fra Sønder Felding. Til daglig går hun i skole og arbejder i en købmandsbutik. Nu står hun midt i støjen fra tusindvis af hestekræfter - og hun har en plan.
- Der er ikke så mange andre piger på 16 år, der kører traktortræk. Så det betyder noget at vise, at jeg godt kan, siger Lykke Pagaard.
Det får hun chancen for, når hun om lidt bliver sendt ud på banen i Holland. I en konkurrence mellem hende og ti mænd.
En sport mest for mænd?
I traktortræk deler man deltagerne op i klasser efter traktorernes størrelse. Man skeler ikke til kønnet på dem, der kører traktorerne. Her er det alle mod alle.
- Jeg synes egentlig bare, det er fedt med konkurrence. Jeg tænker ikke rigtig over, at det kun er mænd, jeg kører imod, men jeg synes, det kunne være fedt, hvis der kom nogle flere kvinder at køre imod, siger Lykke Pagaard.
Noget tyder på, at flere kvinder faktisk bliver tiltrukket af sporten. Men det går ikke særlig hurtigt.
Johan van Oosterhout, der er formand for det store stævne i Holland, Made Eurocup 2024, fortæller, at knapt fem procent af de 600 chauffører er kvinder. Det er faktisk rekord, men han håber, tallet stiger.
- I mange år har det mest været mænd, der har været interesseret i landbrugsmaskineri og store traktorer. Men det er fedt for alle, at der både er mænd og kvinder repræsenteret til sådan et stævne her, siger Johan van Oosterhout.
- Hun er skrøbelig
Hen på eftermiddagen bliver det Lykke Pagaards tur til at køre. På grund af massive mængder regn er konkurrencen ændret. Det betyder, at den indledende runde er droppet, og hver traktor i klassen har derfor kun ét træk mod de normale to.
Det gør ikke ligefrem Lykke Pagaards nerver mere rolige.
Lykke Pagaards teamleder og far, Michael Pagaard, er også ret anspændt.
Klargøringen af traktoren er blevet afbrudt flere gange på grund af byger. Samtidig skal han koncentrere sig om at hjælpe sin datter med at blive helt klar mentalt.
- Lykke er skrøbelig. Flere gange sidder hun og ryster, så der passer jeg også lige lidt på, siger Michael Pagaard.
- Så klapper jeg hende på låret og siger: "Kom så Lykke. Nu må du vise dem, hvad vi kan", siger Michael Pagaard.
Han er dog med på, at manges øjne fanger det, når der ruller en kvindelig chauffør ud på banen.
Som Michael Pagaard sagde, inden datteren skulle køre traktortræk for første gang i sit liv:
- Det er specielt; ikke mindst fordi hun er en pige. Det vil folk kigge på. I hvert fald hvis hun fejler, for så er det en pige, der ikke kan køre.
Da Lykke Pagaard ruller ind på banen i Holland, lykkes hun med at sortere de nervøse tanker væk.
- Det er lidt som om, man lukker af. Så tænker man ikke rigtig over, hvor mange mennesker der faktisk står og kigger, siger Lykke Pagaard.
Ung hollandsk kvinde kender gamet
Blandt tilskuerne til Lykke Pagaards træk står 24-årige Kyra Kustermans. Hun kommer fra Holland, og hun har været chauffør for et hollandsk team i syv år.
- Det er så fedt, at Lykke er kommet ind i sporten. Man får de sjoveste oplevelser, og jeg er selv så glad for, jeg gjorde det, siger hun.
Kyra Kustermans har følt sig godt taget imod i hele traktortrækverdenen. Men hun har også oplevet, at hun får mere opmærksomhed - både når det går godt, og når det går knapt så godt.
Når Kyra Kustermans skal give Lykke Pagaard et godt råd, handler det om at slappe af og ikke gøre sig til noget, man ikke er.
- Det kan godt være, det er en mandeverden, Lykke er kommet ind i, men hvis man sørger for at være sig selv i det, så skal det nok gå det hele, siger Kyra Kustermans.
Sensationen i Holland
Lykke Pagaard leverer overraskelsen. Hun kører et overbevisende træk på 99 meter og 25 centimeter. Det er kun to centimeter længere end den nærmeste konkurrent, men der er ingen, der slår Lykke Pagaard.
Dermed havner hun på podiet og skal endda op på øverste trin.
- En førsteplads. Det er helt vildt. Ja, jeg er i chok simpelthen, siger Lykke Pagaard og fortsætter.
- At komme til Holland og så vise, at man kan. Det er fedt.
For Lykke Pagaards far, der aldrig selv har oplevet at stå på podiet i Holland, er det stolthed, der fylder.
- Der bliver man rørt og stolt. Og så er det ens datter, siger Michael Pagaard.