Se øjeblikket, hvor musikken vækker demente Else

Musik har en helt særlig effekt på demente ældre. Det viser en musikterapeuts indsats på plejehjem i Thisted.

02:44

Her en smagsprøve på Lyden af liv, hvor plejehjemsbeboeren Else reagerer på guitarspil og sang.

En syngende mand med guitar har skabt røre på den helt rigtige måde på plejehjemmet Vibedal i Thisted.

Jens Anderson-Ingstrup er nemlig musikterapeut og forsker i, hvordan musikken hjælper mennesker ramt af demens. 

- De her mennesker har arbejdet et helt liv på at skabe det samfund, som jeg nyder godt af i dag. Derfor fortjener de også at få højnet deres livskvalitet den sidste tid. De er stadig mennesker inde bag den frygtelige sygdom, siger Jens Anderson-Ingstrup.

Hvad er demens?

Demens er betegnelsen for en række symptomer på svigtende hjernefunktion. Det viser sig først og fremmest ved dårlig hukommelse og nedsat evne til at fungere i hverdagen. 

400.000 danskere lever med en demensramt i den nærmeste familie.

Kilde: Netdoktor.dk, Alzeimer foreningen

I tre programmer med titlen "Lyden af liv" på TV MIDTVEST kan seerne følge hans arbejde med en gruppe plejehjemsbeboere. Vores hjerne er nemlig noget helt særligt. Systemerne i hjernen, som vi bruger til musik, er nemlig bevaret meget langt henne i et demensforløb.

Det er derfor vi ser, at demente, som ellers er sygnet hen, pludselig kan synge og følge rytmen. Som demensramte Else Larsen gør det i første afsnit, hvor hun går fra at ligge med hovedet helt nede på bordet foran sig til at smile stort og rokke med på sangene. 

Jens har det håb, at alle plejehjem begynder at arbejde mere målrettet og struktureret med musik. 

Du kan se de tre afsnit af Lyden af liv på tvmidtvest.dk ved at klikke her. Serien sendes også på TV MIDTVEST tirsdag, onsdag og torsdag i 19.30-udsendelsen. Du kan få en forsmag på serien i klippet øverst.