Videbæk: Ikke behov for dødshjælp

Tove Videbæk støtter ikke forfatteren Jane Aamunds ønske om aktiv dødshjælp i Danmark. Lægerne har i forvejen mulighed for at give ekstra medicin, også selv om det forkorter livet, siger hun.

Der skal ikke indføres aktiv dødshjælp i Danmark.

Sådan siger formanden for Hospice Forum Danmark, Tove Videbæk fra Brande, efter at forfatteren Jane Aamund fra Lemvig i TV MIDTVEST tirsdag fortalte om sit ønske om at få hjælp til at dø.

- Aktiv dødshjælp er ikke nødvendigt i Danmark, for lovgivningen er i forvejen meget fleksibel. Lægerne har mulighed for at give den ekstra smertestillende medicin, der er behov for - også selv om det måtte forkorte patientens liv, siger Tove Videbæk.

- Vil afsted hurtigst muligt

Jane Aamund har haft kræft i både mundhule, bryst og livmoder, og hun fortalte i TV MIDTVEST, at hun lever med så store smerter, at hun gerne vil have aktiv dødshjælp.

- Hvis jeg selv kunne bestemme, ville jeg gerne afsted hurtigst muligt, sagde hun.

Tove Videbæk understreger, at læger ikke er uddannet til at slå ihjel, og hun mener ikke, at aktiv dødshjælp kan forenes med lægeløftet om at helbrede, lindre og trøste.

- Jeg blev meget påvirket af indslaget med Jane Aamund og føler virkelig med hende. Det fik mig til at tænke på, hvorfor hun er efterladt i den situation, og hvorfor der ikke er nogen, der hjælper hende, siger Tove Videbæk.

Flere hospicepladser

Hun mener, at man i stedet bør styrke den palliative (smertelindrende) indsats - blandt andet gennem flere hospicepladser og opnormering af palliative hold på sygehusene.

- Det er langt mere humant, langt mere kærligt, og langt mere værdigt over for den uhelbredeligt syge og over for de pårørende, siger Tove Videbæk.

Interview med Tove Videbæk:

02:27 Luk video

01:57 Luk video