Vestjysk Bank flytter til Herning: Ærgerlig virksomhed overvejer nu at skifte bank

Ejeren af Bonnet Maskinfabrik overvejer kraftigt at skifte bank, efter det onsdag er blevet besluttet, at Vestjysk Banks hovedsæde skal flytte til Herning.

Tirsdag sagde aktionærerne i Vestjysk Bank ja til en fusion med Den Jyske Sparekasse og et flytning af hovedsædet til Herning. Det har flere lemvigere den seneste tid udtrykt deres utilfredshed med, i håbet om at den lokale bank ville blive i Lemvig, men sådan gik det ikke.

Ejeren af Bonnet Maskinfabrik ved Lemvig, Lars Bo Emtkær, er en af dem, der er skuffet over bankens flytning. Han tror, det kommer til at betyde, at bankens opbakning til den lokale arbejdskraft vil forsvinde.

- Jeg føler, at det var en bank, der var anderledes end de store banker. De kender til landbrug og fiskeri, som mange herude arbejder med, og det tror jeg kræver en indsigt fra en bank, og det, frygter jeg, forsvinder ved, at man rykker til Herning.

- Hele min fabrik ville ikke være bygget, hvis ikke der var en bank, der interesserede sig for vores postnummer. De store banker sagde nej, siger Lars Bo Emtkær.

Ifølge direktøren i Vestjysk Bank, Jan Ulsø Madsen, har maskinfabrikejeren dog ikke grund til at være bekymret. Banken vil fortsætte med at støtte erhvervslivet i Nordvestjylland efter fusionen, lover direktøren.

- Vi har ekspertise inden for landbrug og fiskeri, og det har vi ambitioner om stadig at udvikle. Jeg kan godt forstå bekymringen, men jeg håber at kunne tilbagevise den ved handling, siger han.

Underskriftsindsamler er skuffet

Børge Madsen fra Lemvig er også kunde i Vestjysk Bank. Han er initiativtager til en underskriftindsamling, som protesterede mod bankens flytning.

Det blev til 1003 underskrifter fra borgerne i Lemvig, som Børge Madsen mandag afleverede til direktør Jan Ulsø Madsen. Et imponerende stykke arbejde ifølge direktøren, men fusionen kunne ikke stoppes.

- Jeg vidste ikke, at løbet var kørt, da jeg afleverede underskrifterne. Det fandt jeg så ud af til generalforsamlingen. Alle aktionærerne havde besluttet sig på forhånd, fortæller Børge Madsen.

Børge Madsen fra Lemvig forsøgte til det sidste at påvirke bankens ledelse til at skifte mening om flytningen af hovedsædet.
Børge Madsen fra Lemvig forsøgte til det sidste at påvirke bankens ledelse til at skifte mening om flytningen af hovedsædet.
Foto: Marc Killigren Akselsen, TV MIDTVEST

Underskriftindsamleren mener, det blev pengene og ikke kunderne, der vejede tungest, da aktionærerne tog deres beslutning. Og det ærgrer han sig over. 

- Det er skuffende. Jeg så hellere, at det var antallet af hoveder, der bestemte, fremfor aktierne. Hvis det var borgerne, de lyttede til, tror jeg, det var blevet anderledes, men pengene vandt, siger en skuffet Børge Madsen, der nu overvejer sin loyalitet over for Vestjysk Bank.

- Vi hev dem op på stranden og gav kunstigt åndedræt

På Bonnet Maskinfabrik er ejer Lars Bo Emtkær især skuffet over, at banken vælger at flytte fra de borgere, som ellers var med til at redde banken, da den for år tilbage var i økonomisk krise.

- Jeg synes, det var fantastisk, at de lokale gik sammen og reddede banken. Vi var ude at hente den i land. De var i vandet og var ved at drukne. Vi hev dem op på stranden og gav kunstigt åndedræt, og nu rejser de sig og går. Så står vi der i vådt tøj og siger: "Var det takken?", fortæller Lars Bo Emtkær.

Ifølge formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, har Lars Bo Emtkær ret i sin påstand om, at båndet til Lemvig vil forsvinde for banken.

- Et pengeinstitut, der er knyttet til et område, som flytter væk, vil stadig have området i DNA’et. Men Vestjysk Bank vil for mange vestjyder være det samme som de øvrige pengeinstitutter. Der vil ikke være en særlig tilknytning og opbakning, som der har været tidligere, selvom der stadig er lokale, der arbejder i banken, siger formanden.

Konkurrenterne undersøges

De lokales frygt betyder, at nogle borgere vil skifte bank. Lars Bo Emtkær er også begyndt til at kigge efter bedre tilbud.

- Nu går jeg ind og kigger på bundlinjen. Kan Vestjysk Bank ikke konkurrere med de andre - og det ser det ikke ud til - så er jeg ikke Vestjysk Bank-kunde mere. Jeg var hos dem på grund lokalpatriotisme, og den er for mig væk nu, siger han.

Aktionærerne i Den Jyske Sparekasse har tirsdag eftermiddag også ja til at fusionere med Vestjysk Bank, og fusionen er dermed endeligt vedtaget.