Vestjysk aktionær om københavnerbankens opkøb: Det er et umage par

Det er modsætninger der mødes, når arbejderbanken fra København vil eje den vestjyske bank fra Lemvig. Det mener både aktionær og direktør - men det behøver ikke at være dårligt nyt.

5:15
Entreprenør, kunde og aktionær i Vestjysk Bank, Søren V Jensen, kan godt få øje på forskellighederne, men det behøver ikke være noget skidt, mener han.
Foto: Niels Bentsen, TV MIDTVEST

Efter at have delt titlen som storaktionær med AP pension og Nykredit, vil den københavnske Arbejdernes Landsbank nu alene overtage aktiemajoriteten i Vestjysk Bank. 

Stenbro møder pløjemark. Eller som Søren V. Jensen, der har et entreprenørfirma i Lemvig og både kunde og aktionær i Vestjysk Bank, siger:

- Det er jo et umage par. En såkaldt rød bank og Vestjysk Bank, der jo da i hvert fald er en stor landbrugsbank. Men det behøver der ikke være noget negativt i. Så længe de driver den ordentligt, siger Søren V. Jensen. 

Og så langt er han enig med direktøren i Arbejdernes Landsbank, Gert Jonassen. Han afviser, at den politisk røde stenbro og den ditto blå baggrund i Lemvig spiller nogen rolle i hverken den ene eller anden bank. Men han erkender, at bankerne er meget forskellige. 

-  De har masser af gode erhvervskunder, som vi ikke har så stor en andel af. Det kan være et godt match til vores balance, siger Gert Jonassen. 

Arbejdernes Landsbank var blandt de store investorer, der i 2017 købte sig ind i Vestjysk Bank, efter staten i en periode havde været ejer og sikkerhedsnet under en truende katastrofer over den vestjyske bank. 

- Den er med til at skabe en bedre balance for os, og den er også med til at give en større volumen, som dermed også giver os en bedre indtjening. 

Gert Jonassen på kontoret i København. LO og fagbevægelsen ejer en stor del af Arbejdernes Landsbank.
Gert Jonassen på kontoret i København. LO og fagbevægelsen ejer en stor del af Arbejdernes Landsbank.
Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

Vestjysk Bank fortsætter som nu

Søren V. Jensen har været, og er stadig, en tilfreds kunde i banken, siger han. Han mener ikke, det kommer til at få den store betydning i lokalsamfundet. 

Da Vestjysk Bank tidligere på året besluttede at fusionere med Den Jyske Pensionskasse og flytte hovedsædet til Herning, væk fra Lemvig, forsvandt den lokale bank alligevel ifølge Søren V. Jensen. 

- For mig personligt er det i hvert fald sådan. Om hovedsædet ligger i København, Malmø eller Stockholm, det er lige meget. Det helt nære og lokale, det har vi mistet, lyder det.

Dødsstødet til tanken om Vestjysk Bank som en vestjysk bank, blev sat ind tidligere på året, mener Søren V. Jensen. Dengang en ekstraordinær generalforsamling besluttede at flytte hovedsædet til Herning efter fusionen. 

- Det kan vi ikke ændre på nu, siger han. 

- Men jeg har stor respekt for københavnske banker også. Det har jeg såmænd ingen problemer med. I princippet er det jo pensionskasser, der ejer det hele. Men det er en ordentlig drevet bank, og det håber vi, de bliver ved med, siger han.

Det er netop planen at fortsætte Vestjysk Bank på de skinner, som fusionen med Den Jyske Sparekasse har placeret banken på. Det siger Gert Jonassen. 

- Den lokale tilstedeværelse der er, og det nærvær der er til kunderne, tror jeg, er utrolig vigtig. 

- At kunne hjælpe kunderne og have en kort beslutningsproces, det er noget af det, som er deres styrke. Så jeg tror, det giver god mening, at vi hver driver vores forretning, og så er vi så bare tilfældigvis storaktionær, siger Gert Jonassen.    

Arbejdernes Landsbank er ifølge Finanstilsynet sjettestørste Danske Bank. Vestjysk Bank rangerer som nummer 13.