Verdens største søslag får egen mindepark i Thyborøn

Flere liv og skibe end nogensinde set gik tabt i verdens største søslag i 1916. Nu får slaget dansk mindepark.

Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

    Den største mindepark i verden for verdens største søslag åbner onsdag for offentligheden i Thyborøn.
   
Det blodige slag med over 8600 døde var en milepæl i kampene til søs mellem Tyskland og England under Første Verdenskrig. Det fandt sted i Nordsøen bare 145 kilometer vest for Thyborøn 31. maj til 1. juni i 1916.
   
Når den nye mindepark åbner på 100 årsdagen for det såkaldte Jyllandsslag, skyldes det den passionerede danske vragdykker Gert Normann Andersen.
   
Hans historiske begejstring og de mange ting, han gennem årene på talrige togter har fisket op fra havbunden efter slagets 25 sænkede skibe, udgjorde allerede grundstammen i det nye maritime museum Sea War Museum Jutland. Det slog dørene op i september sidste år også i Thyborøn.
   
- Jeg blev grebet af interessen for det voldsomme slag allerede som dreng, da min bedstefar fortalte, hvordan han i 1916 kunne høre kanonerne buldre ude over vandet, siger Gert Normann Andersen.
   
- Siden kom jeg som dykker til at arbejde for flere museer, og gennem tiden har jeg hentet mange ting på havbunden. I 2015 lavede vi sammen med et britisk tv-selskab en omfattende kortlægning af alle 25 vrag fra slaget, siger han.

 

   
Åbningen af mindeparken på 20.000 kvadratmeter markeres med fornem udenlandsk deltagelse. Efterkommere af de to generaler, der ledede slaget på henholdsvis engelsk og tysk side, kommer til Thyborøn og deltager.
   
At mindeparken for et tysk-engelsk slag skal ligge i det neutrale Danmark, er der ifølge Gert Normann Andersen en særlig pointe i.
   
- Det betyder, at slaget ikke, som den slags oftest gør, ensidigt ses fra vinderens eller skurkens side. I rigtig krig er der mest ofre, og skurkene er de politikere, der sender folk i krig, siger han.
   
 Selve mindeparken er formet som et kunstprojekt i naturen udført af kunstneren Paul M. Cederdorff. I klitterne mod havet er der anbragt 25 store granitblokke med hvert sænket skibs navn samt en ekstra sten for de døde fra skibe, der ikke sank.
   
/ritzau/       

 

26 store granitsten og over 8600 mindre figurer skal minde om de store tab ved verdens største søslag. 

Det bliver den største mindepark i verden for verdens største søslag åbner onsdag for offentligheden i Thyborøn.

Det blodige slag med over 8600 døde var en milepæl i kampene til søs mellem Tyskland og England under Første Verdenskrig

 * Slaget fandt sted i Nordsøen bare 145 kilometer vest for Thyborøn 31. maj til 1. juni i 1916.
    
* Ved slaget mistede briterne 14 skibe og 6094 mand.
    
* Tyskerne mistede 11 skibe og 2551 mand.
    
* Mindepark en på 20.000 kvadratmeter ligger i klitterne ved Thyborøn som et kunstprojekt.
    
* Der er rejst i alt 26 kæmpestore granitsten til minde om de skibe, der sank ved slaget.
    
* Desuden skal samtlige 8645 døde tyskere og englændere fra slaget med tiden have hver sin lille statue stående ved deres "skibe" .
    
* Ved indvielsen af mindeparken er dog foreløbig kun 170 figurer på plads.
    
 * At skaffe de fornødne millioner til de resterende mange figurer er lagt i hænderne på tidligere forsvarsminister Søren Gade, der er formand for mindeparken.
    
Kilder: Sea War Museum Jutland.
    
/ritzau/