Venskabsaftale kan forklare ulovlig kursmanipulation

Vestjysk Bank og Sparkassen Himmerland er sigtede for kursmanipulation ved at have lavet aftale om at købe og sælge hinandens aktier.

Vestjysk Bank med hovedsæde i Lemvig modtog idag en sigtelse om kursmanipulation af særlig grov beskaffenhed. Ifølge sigtelsen har banken, med den tidligere direktør Frank Kristensen i spidsen, indgået en aftale med Sparekassen Himmerland A/S om gensidige aktieopkøb. Det skulle være foregået i 2008.

Vestjysk Bank købte i perioden mellem d. 22. september 2008 og d. 30. september 2008 ialt 2.080 aktier til en samlet kursværdi af 1.121.865 kroner.

Ifølge TV2 Nyhedernes finansredaktør, Ole Krohn, så er det meget alvorligt. Men der ligger ikke nogen synderlig økonomisk gevinst ved aftalen mellem de to pengeinstitutter. Krohn vurderer, at de to tidligere direktører har lavet en slags venskabsaftale, hvor de har holdt en hånd under kurserne i en svær tid.

Flere kan blive inddraget

Den tidligere direktør Frank Kristensen er sigtet, og den nuværende ledelse har intet med sagen at gøre. Det er en sag mellem de to daværende direktører, Frank Kristensen i Vestjysk Bank og Svend Jørgensen fra Sparekassen Himmerland. Men flere kan blive inddraget, vurderer Ole Krohn.

Efter otte år i spidsen for Vestjysk Bank forlod Frank Kristensen jobbet i september 2012, da bestyrelsen havde mistet tilliden til ham. Beslutningen blev offentliggjort på et pressemøde d. 25. september og i den forbindelse langede daværende bestyrelsesformand Carsten Andersen voldsomt ud efter Frank Kristensen og udtalte, at bankens daværende krise skyldes "dårlig ledelse."

Se hele interviewet med finansredaktør Ole Krohn her - han begynder med at svare på, hvad bankerne kunne få ud af at lave en sådan aftale.

02:14 Luk video