Uønsket krebs spreder sig mod vest

Fangede ni signalkrebs på en nat i vandløb mellem Lemvig og Holstebro. (Foto: Thomas Husballe)

221015Signalkrebs.jpg

Signalkrebsen, der er uønsket i den danske natur, spreder sig længere og længere mod vest.

Den invasive art er mest udbredt i østvendte vandløb - blandt andet i Alling Å i Djursland - men TV MIDTVEST har de seneste dage fået flere henvendelser fra seere, der også har set krebsen længere mod vest.

Det gælder blandt andet i Dride Å mellem Lemvig og Holstebro. Thomas Husballe fra Bækmarksbro fortæller, at han onsdag aften satte fem ruser i åen. Og hen over natten gik der ni signalkrebs i fælden.

- Vi så dem første gang for et par år siden uden at tænke nærmere over det. Men da jeg forleden så et indslag på TV MIDTVEST om, at krebsene nærmer sig Gudenåen, tænkte jeg, at man hellere måtte gøre opmærksom på det, fortæller Thomas Husballe.

En anden seer fortæller, at der også er set signalkrebs i Skive - og det er alt sammen dårligt nyt, siger zoolog Morgen Vissing fra Aqua i Silkeborg.

- Det er altid træls at se dem i nye vandløb. Fra fundet i Dride Å kan de sprede sig til Nissum Fjord og dermed til flere vestvendte vandløb, hvor der er en stor bestand af laks og havørreder, siger han.

Signalkrebsen stammer oprindeligt fra Nordamerika og bærer en sygdom, som kan slå de oprindelige krebs ihjel. Dertil kommer, at den er altædende og dermed kan gøre stor skade på fiskerogn og yngel.

TV MIDTVEST sendte den 14. oktober dette indslag om signalkrebsene, der hastigt nærmer sig Gudenåen:

2:13
Den nordamerikanske signalkrebs er på vej til at lave ødelæggelser i Danmarks største vandløb.