Ubåden der ændrede historiens gang

Fem meter under havoverfladen ved Harboøre ligger en 105 år gammel ubåd, som var med til at ændre historiens gang under 1. Verdenskrig.

5:46
En ubåd ændrede historiens gang under 1. Verdenskrig. U 20 hedder den, og resterne ligger ved den jyske vestkyst i Vrist syd for Harboøre. For nylig fik Sea War Museet i Thyborøn overdraget ejerskabet af den tyske ubåd, som grundstødte for 105 år siden.

Det var en stor dag for Sea War museet i Thyborøn, da de, som det eneste museum i verden, fik ejendomsretten til ubåden U 20. 

Den tyske ubåd U20 blev berømt og berygtet, fordi den i 1915 sænkede passagerskibet Lusitania, hvor 1198 mennesker omkom. Heraf var 128 neutrale amerikanere. Det ændrede historiens gang.

- Det medførte et ramaskrig i USA. Hidtil havde amerikanerne holdt sig ud af 1. Verdenskrig, men nu engagerede amerikanerne sig i krigen på de allieredes side, og sendte massevis af soldater til Europa. Det medførte, at Tyskland tabte 1. Verdenskrig, siger Knud Jakobsen, forfatter og journalist, Struer.

U 20 strandet ved Vrist ved Vesterhavet 1916.
U 20 strandet ved Vrist ved Vesterhavet 1916.

Resterne af den tyske ubåd U 20 ligger på fem meters dybde ud for Vrist ved Harboøre. Forfatter og journalist Knud Jakobsen har skrevet bogen med titlen ”U20 – ubåden som ændrede historiens gang”

- Hvis amerikanerne ikke var gået ind i 1. Verdenskrig, var krigen formentlig endt med en eller anden form for uafgjort. Alt det, der fulgte bagefter, var ikke sket. Ikke Versaillestraktaten og 2. Verdenskrig. Verden havde set meget anderledes ud, hvis Lusitania ikke var blevet sænket. Hvis U 20 ikke havde været syd for Irland på det her tidspunkt, siger han.

U 20 var en teknisk revolution

Den gamle ubåd var den første af sin art med rigtige dieselmotorer, og det var en teknisk revolution.

Forfatter Knud Jakobsen på stranden ved Vrist med sin nye udgivelse om U 20.
Forfatter Knud Jakobsen på stranden ved Vrist med sin nye udgivelse om U 20.

- Alle senere dieselmotorer står i gæld til de to, som ligger herude for kysten ved Vrist. Og så var det den første ubåd, som sejlede hele vejen rundt om Storbritannien. Det skete i 1914.

- Den sejlede rundt om Irland og Skotland, og banede dermed vejen for den moderne ubåds-krig, både under 1. og 2. verdenskrig. På det her tidspunkt var der ingen, der troede, at en ubåd kunne sejle så langt, men det kunne U 20, siger forfatteren.

Midt i 1. verdenskrig, i november 1916, strandede U20 i tæt tåge ved Vrist. Tyskerne kunne ikke trække ubåden fri. Mandskabet blev hentet af en anden båd fra den tyske Kaiserliche Marine, og de sprængte ubåden i stykker.

”Det er verdenshistorie”

Dykker Gert Normann Andersen fandt i 1979 resterne af vraget. Det lykkedes ham senere at bjerge ubådstårnet, der i dag står på hans museum, Sea War Museum i Thyborøn, sammen med blandt andet periskopet, skruen og kanonen fra ubåden.

- Det er ikke fordi, det har nogen økonomisk værdi det vrag, men det er en fantastisk historie, der er derude. Det er verdenshistorie, og derfor er det også så vigtigt for vores museum, at vi får den ubåd, siger Gert Normann Andersen.

Knud Jakobsen kigger i periskopter fra U20.
Knud Jakobsen kigger i periskopter fra U20.

Seawar Museets forfatter, Knud Jakobsen, fik den ide, at ejendomsrettet til ubåden skulle samles og gives til museet i Thyborøn. 

Skrotfirmaet, som købte ubåden i 1918, har siden været i tysk og kinesisk eje, men blev i 2021 købt tilbage til Danmark af HJ Hansen, som er én af Nordens største genvindingsvirksomheder.

- Her i sommer fik jeg at vide af min administrerende direktør, at nu var vi altså blevet ejer af U 20. Det var lidt af en overraskelse, at det var en ubåd, og jeg tænkte, hvornår skal vi mon ud og sejle i den, men det skal vi jo altså ikke, siger Jens Hempel-Hansen, Ejer, HJ Hansen, Odense.

- Det er lidt fantastisk. Det er den historie, der er derude. Der er mange, der tror, at vi samler genstande. Det gør vi slet ikke. Vi samler historier, siger Gert Normann Andersen fra Sea War Museet i Thyborøn.

Du kan se to længere udsendelser om U20 på vores kanal eller via linket her.