Tyve tons spild hver uge: Nu kan det genbruges

Skovene nyder godt af det nye tiltag.

Års forskning har omsider båret frugt.

Når et varmeværk sender varme ud i vores stuer, så sker det mange steder ved at brænde træflis af. Og indtil nu har varmeværkerne stået tilbage med en aske, der ikke kunne bruges til noget. Men nu får asken lov at gøre gavn, der hvor træflisen kom fra.

På Lemvig varmeværk bruger de træflis til at producere varme.

- Flisen den bliver brændt af, og så får vi et biprodukt, som vi ikke kan bruge til noget, fortæller varmemester Gudmund Toft Jensen.

Biproduktet er flisaske, og containeren fyldt med materialet bliver tømt for asken cirka en gang hver uge. Ifølge varmemesteren drejer det sig om cirka tyve tons.

Ud i skoven

Indtil nu har de tyve tons flisaske været ubrugeligt, men det ændres der på nu. Der er endelig blevet fundet en løsning, der gør, at asken igen kan bruges. Den ryger nemlig helt ud i skoven.

Forsker Simon Skov har fundet en måde, som asken kan behandles på, så den nu kan bruges som næring i skoven. En slags gødning, om man vil.

Biproduktet fra træflisen kan nu snart genbruges.
Biproduktet fra træflisen kan nu snart genbruges.
Foto: Rasmus Krieger Jensen

- Når man tager flis ud af skoven, så tager man næringsstoffer med, og dem vil vi gerne lægge tilbage igen, fortæller han til TV MIDTVEST.

Lang tid undervejs

I mere end 15 år har man arbejdet på at kunne genanvende asken.

- Vi kan med glæde konstatere, at skaderne er små og gevinsterne er gode, fortæller Simon Skov begejstret.

Der er dog stadig den udfordring, at der er forskel på de forskellige typer aske. Men i går blev projektet så præsenteret for blandt andet miljøminister Esben Lunde Larsen.

Omkring hundrede danske varmeværker fyrer med flis.