Torskegilde i mediestorm: Storfisker og statsminister i modvind

LøkkeFondens nytårskur i Thyborøn fik i år ekstra opmærksomhed, fordi statsministeren er i vælten efter at have lånt et sommerhus af en storfisker.

Nytårskuren afholdt af LøkkeFonden handler egentlig om at samle penge ind for at hjælpe drenge, der lever på kanten. Men i år endte fokus med at være et helt andet sted.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har den seneste tid været fokuspunkt i en sag om mulig bestikkelse. Til sin 50 års fødselsdag i 2014 modtog han et gavekort til et sommerhusophold fra storfisker John-Anker Hametner Larsen, og nu bliver der spekuleret i, om det er på kanten af reglerne, når storfiskeren støtter Venstre og Løkkefonden.

Det har givet grobund for yderligere spekulationer om Venstre-toppens forhold til de såkaldte kvotekonger.

- Det er da dejligt, at pressen vil dække det her velgørenhedsarrangement. De andre fire år har det virkelig blæst her i byen, og nu er det så en anden storm, der er her. Men vi er her på grund af velgørenhed, så den storm lader vi blæse af, siger John-Anker Hametner Larsen, som afviser at kommentere sommerhussagen.

Lars Løkke: Det kan se lidt skævt ud

På et samråd i november udtalte statsministeren, at han ikke har et forhold til John-Anker Hametner Larsen, men Ekstra Bladet har i denne uge gravet frem, at Lars Løkke Rasmussen boede i sommerhuset i Skagen i uge 28 i 2016.

- Jeg tog imod alle de fødselsdagsgaver, jeg fik til min 50 års fødselsdag. Det var helt tilbage i 2014, og der holdt jeg en fødselsdag, hvor folk kom med gaver, og der kom John-Anker mig bekendt som privatperson med et gavekort fra ham og datteren, hvor min kone og jeg fik lov til at låne deres sommerhus, og det blev jeg da glad for, forklarer Lars Løkke Rasmussen.

Selv om statsministeren selv afviser alle anklager, så har sommerhussagen sået tvivl om hans troværdighed. Helt uberettiget, mener han selv:

quoteJeg har ikke noget at fortryde. Det hele er totalt uskyldigt.

Lars Løkke Rasmussen (V), statsminister

- Jeg har ikke noget at fortryde. Jeg har ikke nogen relation til kvotekonger i almindelighed og slet ikke nogen relationer, som er styrende for mit politiske arbejde overhovedet. Det hele er totalt uskyldigt, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han erkender dog, at sagen kan se 'skæv' ud.

- Med alt hvad vi har hørt bagefter og med det billede, der er blevet tegnet af ham (John-Anker Hametner Larsen, red.) som Danmarks største kvotekonge, så kan det selvfølgelig se lidt skævt ud. Det er jo derfor, I står her, siger han som en kommentar til de mange journalister, der havde fundet vej til Thyborøn i dag.

Storfisker nægter at kommentere sagen

John Anker Hametner Larsen understregede overfor de fremmødte journalister flere gange, at han ikke ønsker at sige noget om den kritik, der de seneste måneder har været af hans engagement i Løkkefonden.

- Jeg har ingen kommentarer til sagen. Vi er her til et velgørenhedsarrangement i dag, og det er det, dagen går ud på, siger han.

Folketingspolitiker Simon Kollerup (Soc.dem.) har indkaldt til et samråd for at få opklaret, hvor nært forholdet er mellem statsministeren og storfiskeren. Det vil Lars Løkke Rasmussen dog ikke forholde sig til endnu.

- Jeg forholder mig til eventuelle samrådsspørgsmål, når jeg kommer på arbejde igen, siger han.

Det var Lars Løkke Rasmussen, der i 2011 stiftede LøkkeFonden, men han overlod formandsskabet for fonden til sin kone, Solrun, da han blev statsminister i sommeren 2015.

Det er femte år i træk, at LøkkeFondens nytårskur finder sted i Havneknejpen. Sidste år kom der 192.000 kroner i kassen til nytårskuren. Denne gang blev der indsamlet rekordhøje 372.829 kroner til LøkkeFonden.

Se indslaget om dagens torskegilde, der blev overskygget af en anden sag.

Læs flere artikler fra Lemvig eller i kategorien Politik.