Til kamp mod vandmasserne: Hullet asfalt fra Lemvig skal nu til New Zealand

Den hullede asfalt, der suger vandet gennem jorden, skal nu også anlægges i New Zealand, hvor de kæmper med store vandmængder.

3:33
Direktøren for Klimatorium, Lars Holmegaard, på vej igennem regnvæggen indenfor i Klimatorium. Når han går igennem vandet stopper det præcis der, hvor han går. Han kalder det et symbol på, at man ikke kan stoppe regnen, men man kan have tørre fødder alligevel.

I Lemvig har de et problem med klimaforandringerne. Den vestjyske by er blandt de byer, der har flest oversvømmelser i Danmark, og klimaforandringerne har gjort, at der kommer mere regn end tidligere.

- I løbet af de sidste 30 år er mængderne af regnvand, der falder på ti minutter, fordoblet.

- Vi ved, at vi ikke kan stoppe regnen, men vi kan gøre sådan, at vi kan gå tørskoet rundt, siger Lars Holmegaard, der er direktør for Klimatorium i Lemvig.

Klimatorium ligger i vandkanten på havnen i Lemvig. Det er et forum og et center, der udvikler løsninger på klimaproblemer. Det største problem i Lemvig lige nu er netop de store mængder vand, der kommer fra oven og fra havet. 

I Klimatorium har de fundet en løsning på problemet. Ved siden af bygningen i vandkanten er der anlagt et stykke asfalt, hvor vandet løber igennem asfalten og ikke ligger sig på jorden. 

- Det er klimavejen eller tryllevejen, som nogle børn kalder den. Det er en ny metode at håndtere regnvand på, fortæller Lars Holmegaard.

New Zealand vil have ideen

Den hullede asfalt findes allerede i Hedensted, og mange af de danske løsninger møder stor interesse i udlandet.

- Klimavejene bliver en stor eksportsucces. I New Zealand får de meget mere regn på kortere tid, end vi gør i Danmark. Deres veje er virkelig udsatte, og den teknik, vi har brugt i vejen her, vil de også bruge i New Zealand, siger Lars Holmegaard.

Gennem projekter på tværs af universiteter og erhvervsliv, skal Klimatorium samle og udvikle ideer og løsninger, der både kan skabe arbejdspladser og gøre borgerne parate til at modstå for eksempel oversvømmelser

- I stedet for at løsningerne ender i kældrene på universiteterne, så skal det ud, så alle forstår, at der findes brugbare løsninger, fortæller direktøren.

Klimatorium arbejder lige nu på 15 projekter. Et af dem handler om Thyborøn, der synker en lille smule hvert år. Med et andet projekt vil man forsøge at kontrollere vandet i Storåen.