Til kamp mod fordommene: Dansk vin smager fremragende

Der er sket en stor udvikling inden for dansk vinproduktion, lød budskabet fra Lemvig Vin og Oste Festival.

2:13
Mattias Segalt Hansen og Laust Højholdt driver firmaet Frejvin, der har adresse på Mors.
Foto: Frida Bjørn Fisker, TV MIDTVEST

Der er mange fordomme om dansk vin: Det er dyrt, og smagen er ikke noget at skrive hjem om. 

Men det er netop fordomme og svarer ikke længere til virkeligheden, lød budskabet, da der fredag og lørdag var Vin og Ostefestival på Hotel Lidenlund i Lemvig. 

- Selvfølgelig har vi nogle udfordringer med klimaet, men vi har efterhånden fundet ud af, hvilke druesorter vi kan bruge. Så jeg vil sige, at vi kan lave noget rigtigt hæderligt vin herhjemme. Der er kommet en del flere producenter, og kvaliteten er blevet højnet rigtigt meget de seneste 10 år, lød det fra Carsten Jepsen fra Neder Kjærsholm Vingaard ved Kjellerup.

Jepsen, der titulerer sig som vinmand, står blandt andet for den midtjyske vingårds kontakt til restauranterne, og her møder han sommetider fordommene. 

- Dansk vin... arghhh. Sådan lyder det tit, når jeg taler med dem i telefonen. Men når jeg så kommer rundt, bliver det modtaget rigtigt positivt, og det er kun dejligt, siger han.

Carsten Jepsen er vinmand på Neder Kjærsholm Vingaard ved Kjellerup.
Carsten Jepsen er vinmand på Neder Kjærsholm Vingaard ved Kjellerup.
Foto: Frida Bjørn Fisker, TV MIDTVEST

Med på festivalen var også indehaverne af firmaet Frejvin fra Mors. Firmaet drives af Laust Højholdt og Mattias Segalt Hansen, der i øjeblikket er ude i praktik fra Den Frie Lærerskole på Sydfyn.

De kom blandt andet med budskabet om, at kvaliteten af dansk frugtvin er særdeles god. 

- Der var været et ry om, at dansk vin var noget surt noget. Men der er virkelig sket noget med hele den her renæssance inden for frugtvin. Vi har et klima, der gør, at vi virkelig kan lave nogle gode frugtvine, sagde Laust Højholdt.

I forbindelse med etableringen af deres firma har de besøgt en lang række danske vinproducenter, og de er generelt imponeret over kvaliteten.

- Vi har meget syre i vores druer, og det er noget af det, som tyskerne efterspørger. Vi herregode til at lave hvidvin og mousserende vine. Der er også nogen, der laver rødvin og lykkes med det, men ellers er vi virkelig gode til at lave frugtvin, sagde Mattias Segalt Hansen.