Thyborøn synker

Thyborøn er et af de steder i landet, der synker mest, samtidig med at havet stiger. Det giver allerede nu problemer for kloaknettet.

En ny kortlægning af landet afslører nu, at især kystbyer kan få sværere ved at sikre sig mod oversvømmelser end hidtil antaget. Jorden sætter sig nemlig og får byerne til at synke, samtidig med at havet stiger. Det skriver Jyllands-Posten.dk.

Det betyder, at man allerede nu, flere steder i landet, er nødt til at omlægge dele af kloaknettet, fordi spildevandet løber den forkerte vej og stopper kloakledningerne til på grund af landsætningerne.

Thyborøn synker mest

Især Thyborøn er hårdt ramt. Her nærmer landet og vandet sig hinanden med cirka en centimeter om året.

- Vi vidste godt, at jorden under byen sætter sig, men vi havde ingen anelse om, at det var så meget, siger Gitte Guldberg, der er direktør i Lemvig Vand & Spildevand, til Jyllands-Posten.

I Thyborøn er der konstateret sætninger over en årrække på to til syv mm om året, og her opdagede man tilfældigt sidste år, at vandet i dele af kloaknettet er begyndt at løbe den forkerte vej, fordi byen ikke synker lige meget overalt.

Nu skal kloaksystemet undersøges

Gitte Guldberg skal nu igang med at undersøge, hvor mange af byens kloakker der skal lægges om, fordi byen er sunket, eller om der i stedet skal etableres pumpestationer, der kan pumpe vandet væk fra dele af byen.