Thyborøn-revisor tiltalt i sag om millionsvindel med fiskekvoter

Revisionsfirmaet MC Revision i Thyborøn er tiltalt i den såkaldte kvotesag, der handler om svindel for 232 millioner kroner.

Arkivfoto.
Arkivfoto.
Foto: Morten Stricker / Midtjyske Medier / Ritzau Scanpix

Et revisionsfirma fra Thyborøn og yderligere seks personer med adresser i Lemvig og Thisted kommuner er tiltalt i en sag om millionsvindel med fiskekvoter.

Det viser anklageskriftet, som TV MIDTVEST har fået aktindsigt i.

I sidste uge rejste Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) tiltale mod storfiskeren Henning Kjeldsen i den såkaldte kvotesag.

I alt ti personer er tiltalt i sagen, hvor anklagemyndigheden kræver en bødestraf, samt at 231.998.771,69 kroner skal konfiskeres. Det er altså det beløb, som anklagemyndigheden mener, der er kommet ud af den påståede forbrydelse.

Anklagemyndigheden ønsker endnu ikke at fortælle, hvor stor en bøde den vil kræve.

Storfisker tiltalt for at bruge flere stråmænd

Ifølge anklageskriftet har Henning Kjeldsen, der bliver betragtet som hovedmanden i sagen, brugt stråmænd til at få råderet over flere fiskekvoter, end han havde ret til.

Henning Kjeldsens revisor, MC Revision, der har til huse på havnen i Thyborøn, er også tiltalt i sagen. Revisoren er tiltalt for at at yde 'rådgivning og vejledning, herunder om selskabskonstruktioner til brug for omgåelse af kvote-koncentrationsreglerne', som det hedder i anklageskriftet.

Yderligere seks personer med adresser i Lemvig og Thisted kommuner er tiltalt i sagen.

Der er krav om, at tre af de tiltalte frakendes retten til at drive og udøve deres erhverv som henholdsvis fisker, som advokat og som revisor. Resten af de tiltalte bliver ifølge anklagemyndigheden betragtet som stråmænd. Det fortæller Per Fiig, der er fungerende statsadvokat for SØIK.

- Det har været personer, som efter anklagemyndighedens opfattelse har været indsat i selskaber, som har ejet fiskekvoter. Men de har været indsat som ledende medlemmer i selskaber, som de reelt ikke har haft nogen indflydelse på. Derfor er det vores opfattelse, at de har været indsat som stråmænd, og at det reelt er denne ene fisker, som har ejet for mange kvoter, udtalte Per Fiig til Ritzau den 24. juni.

I anklageskriftet bliver der taget forbehold for, at der kan komme yderligere sigtelser og tiltaler, da Fiskeristyrelsen den 4. oktober 2018 har anmeldt flere mulige overtrædelser, som blandt andet drejer sig om skatte- og afgiftsreglerne. For den slags overtrædelser ligger strafferammen på op til otte års fængsel.

Det har her til aften ikke været muligt at træffe MC Revision for en kommentar.