Tabt fiskegrej truer livet for fisk og skaldyr

Det flyder med spøgelsesgarn i Limfjorden og langs den jyske vestkyst. Det gør livet farligt for fisk og skaldyr.

Fiskegarn
Foto: Morten Juhl / Ritzau Scanpix

Mistet fiskegrej som garn og krabbetejner flyder rundt omkring i de danske farvande. Det er et problem for fisk og skaldyr, da de bliver fanget i redskaberne og dermed ender med at rådne op i havet i stedet for at ende på middagsbordet. 

Et af de steder, hvor man oplever det problem, er i Nissum Bredning, som ligger i den vestlige del af Limfjorden. 

- Jeg var klar over, at tabte redskaber er et voksende problem i Nissum Bredning, også fordi jeg selv blev fritidsfisker i Nissum Bredning sidste år. Men det overrasker mig og gør mig oprigtig ked af det, at der selv i redskaber, der har stået i mange måneder, stadig sidder mange levende taskekrabber og hummer. Det er de redskaber, som vi nu kalder ”spøgelsesgarn", fortæller Kurt Svennevig Christensen, der er formand for landsforeningen Levende Hav.

Levende Hav kæmper for at forbedre havmiljøet, og derfor ligger foreningen til i Lemvig Havn denne sommer med kutteren Anton. Her kan man opleve udstillinger, som har til hensigt at give folk viden om alt det, der truer livet i havet.

- Vi har fokus på forureningen med næringsstoffer, fiskeriet og alle andre faktorer som ødelægger livet i de kystnære vande og fjorde, skriver foreningen i en pressemeddelelse. 

EU anslår, at mistet fiskegrej udgør 27 procent af alt havaffald i europæiske farvande. Det svarer til 11.000 tons om året.

2:18
TV MIDTVEST 2/7 - 2019: Limfjordsrådet tager nu sagen i egen hånd for at vise, hvor galt det står til med belastningen af miljøet