Syv venner på tur i Jylland: Forklædt som franskmænd, tyskere og amerikanere

Iført alpehue og lederhosen og med franske, tyske og amerikanske flag på siden kører Christian Damgaard Skov og vennerne Jylland tyndt i veteranbiler, og i dag er de kommet til Thyborøn.

Nogle dage er vejret bedre end andre. I går var solen lidt mere gavmild end i dag. Foto: Anders Hestbek/ TV2 Nord

En kulturel cortege er i dag i det vestjyske.

Klædt ud som amerikanere, tyskere og franskmænd kører en flok venner fra Aarhus og København rundt i Jylland i veteranbiler.

- Hele præmissen er, at hvis det er usmart at rejse, så må du tage stemning med til Danmark. Derfor har vi en 1972 Citroën Mehari fra Frankrig med og tilhørende stereotypt fransk tøj. Så har vi en VW Beetle fra 1974 og tilhørende tyrolertøj, for sådan ser alle tyskere ud. Og så har vi amerikanerne i en udkørt Jeep fra omkring 1950, fortæller Christian Damgaard Skov om de syv venners ferie.

Christian Damgaard Skov kører i en Citroën Mehari. (tv.) To danskere forklædt som tyskere kører i bobel, (mf.) og det kan være svært at se, fordi de er klædt i camouflage, men der er tre venner i Jeepen. (th.) Foto: Niels Bentsen, TV MIDTVEST

Bilerne kører ikke hurtigt, og flere gange har de måtte yde mekanisk førstehjælp, for at kunne fortsætte turen, men for dem, er det hele en del af charmen.

Tid til togtur

Med de gamle biler er det ikke kun lav hastighed og kødannelser bagud, der er udfordrende, men også vejret påvirker turen meget.

Læs også Sikkert til endestationen: Tre tog nyder otium på Jernbanemuseet

-  Det er koldt, jeg har ondt i ryggen, jeg har ondt i bagdelen og så er jeg blevet solskoldet, fortæller Christian Damgaard Skov med et lille smil.

På bilferien er det ikke kun bilerne der har status af veteran, et af turens højdepunkter er nemlig Lemvigbanen, der blev grundlagt i 1879, der også går under navnet V. L. T. J, som er en forkortelse for Vemb, Lemvig og Thyborøn jernbane.

Den ide er kommet, fordi vennerne igennem flere år har drukket øl og skrålet med på en sang af gruppen Tørfisk det netop hedder V. L. T. J.

Når gruppen i morgen fortsætter deres færd, så hedder stoppet Hvidesande, hvorefter de kører til Rømø, og så et sidste stop i Aabenraa, før de vender tilbage til Aarhus.