Storkereden er tom: Vi har måske set storkene for sidste gang

Et bestyrelsesmedlem fra Storkene.dk er spændt på, om storkene vender tilbage til reden i aften. Vejret er perfekt til at flyve sydpå netop nu.

Storkereden har været tom siden i formiddag. Enten er de på en lang flyvetræning med forældrene, men ekspert tror de allerede kan været fløjet sydpå. Foto: TVMIDTVEST

 

Opdatering

Storkene har fundet vej hjem til reden igen her til aften

Først fløj en, så fløj to, og for to dage siden var storkereden i Bækmarksbro tom for første gang, da den sidste og tredje unge fik luft under vingerne. Siden da har ungerne været i skarp flyvetræning, så de kan blive klar til at flyve sydpå, og noget tyder på, at træningen måske allerede er skiftet ud med rejsen mod Sydeuropa.

Jeg er spændt på, om vi ser dem i reden i aften, for det her vejr sætter noget gang i storkene.

Mogens Lange, storkeekspert, Storkene.dk

- Det, vi har set, er, at alle tre unger har været ude at flyve, og samtidig er betingelserne helt perfekte til at flyve sydpå. Jeg er spændt på, om vi ser dem i reden i aften, for det her vejr sætter noget gang i storkene, og det kan vi se i hele Europa, siger Mogens Lange, der er bestyrelsesmedlem i Storkene.dk

Vejret, der får storkene i gang, er hedebølgen, som ligger som et varmt tæppe over Danmark. Selvom vinden ikke har været til at mærke for danskerne i sommervarmen, så er den til gengæld optimal for storkene.

- Når vi rammer formiddagen, så er det rigtig varmt, og så får vi de her opadgående vinde, og det er dem storkene rider på. Det gør transporten super let. Det betyder, at de næsten ikke skal bruge energi på at flyve afsted. De flyver let op ad med de opadgående vinde, og så daler de let ned ad og fremad, fortæller Mogens Lange.

Læs også Se videoen: Nu har alle storkeunger haft luft under vingerne

Tidlig afrejse for ungerne

Det vil dog være usædvanlig tidligt for storkeungerne, hvis de allerede er fløjet fra reden nu. Det er kun to dage siden, at den sidste stork forlod reden på vingerne, og normalt vil en stork have væsentlig mere flyveerfaring, inden den bevæger sig sydpå.

- Normalt tager det 14 dage eller lidt mere at blive helt flyveklar. Men ungerne er ikke de hurtigste, og efteråret nærmer sig, så spørgsmålet er, om de allerede er taget afsted, siger storkeeksperten.

Mogens Lange har været med i bestyrelsen for Storkene.dk siden dets begyndelse. Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Storkeforældrene er konstant opmærksomme på vejrforholdene, og de ved, at efteråret nærmer sig. Dagene bliver kortere, og med de perfekte vejrforhold, så er Mogens Lange ikke sikker på, at forældrene har turde vente længere.

- Det handler om at komme afsted i rette tid, og det mærker de nu. De ved samtidig, at de har en unge, der kun har været på vingerne i to døgn. Man har set dem i morges, man har set dem i formiddag men ikke siden, så det er super spændende at se, om de kommer tilbage i aften.