Storfisker sælger ud: - Det er jo blevet ødelagt af politikerne

Storfiskeren Henning Kjeldsen mener, at politikerne har gjort det umuligt at drive forretning i Danmark.

- Det er jo blevet ødelagt af politikerne. Jeg kan jo ikke gøre noget.

Så klar er grunden til, at Danmarks rigeste fisker, Henning Kjeldsen fra Thyborøn, har valgt at sælge ud af sin flåde.

Han mener, at fiskerikvoterne er en politisk hetz mod fiskere, der gør det umuligt at drive forretning og have visioner for dansk fiskeri.

Derfor har han gjort klar til et kommende salg af Danmarks største trawler, Gitte Henning, til et færøsk selskab.

Det hele drejer sig om den fiskeriaftale, Folketinget vedtog i 2017. Den gjorde det ulovligt for storfiskere som Henning Kjeldsen at låne penge til unge fiskere, som så kunne købe andele i en af hans både. Dermed havde den unge fisker ejerskab og formel ret til at købe sine egne kvoter.

Men det er efter den nye fiskeriaftale nu ulovligt, og derfor overvejer Henning Kjeldsen helt at trække sig fra fiskeribranchen.

- Førhen lånte de unge fiskere jo penge af de gamle. Det har jeg selv gjort. Jeg har lånt penge af en gammel fisker, da jeg kom ind i fiskeriet. Og jeg har også lånt unge fiskere penge nu her i de seneste år. Men det må jeg ikke længere, siger Henning Kjeldsen.

Han mener ikke, at det handler om, at han vil have flere kvoter og dermed en større omsætning.

- Nej, jeg har de kvoter, jeg skal have. Jeg skal ikke have flere kvoter. Jeg har en rimelig butik, og det kan de ikke tåle. Og nu er jeg ligeglad, nu sælger jeg skidtet, siger Henning Kjeldsen.

”Jeg er da bekymret”

I Thyborøn skaber Henning Kjeldsens beslutning bekymring om fremtiden.

For manglende indtægt skaber usikkerhed på havnen.

- Jeg er da bekymret. Det må jeg sige. Det er mange millioner, vi har per år. Vi er 80-90 mand her i firmaet, og hvad sker der så?, siger Niels Olav Vinther Jensen, der er ejer af maskinværkstedet Kynde & Toft i Thyborøn.

Alene der har Henning Kjeldsen fået bygget fire skibe over de seneste to år.

- Vi har ikke rigtigt forståelse for, at det kan blive så voldsomt, at han føler, han er nødt til at trække sig. Den så jeg ikke lige komme. Det må jeg indrømme, siger Niels Olav Vinther Jensen.

TV MIDTVEST har i dag forsøgt at få den tidligere socialdemokratiske fiskeriordfører og nuværende erhvervsminister Simon Kollerup til at kommentere på Henning Kjeldsens udmelding. Han har ikke ønsket at svare på kritikken.

Henning Kjeldsen mener, at politikerne har gjort det umuligt at drive forretning i Danmark.