Socialordfører kræver svar fra ministeren om mad til handicappede

Når Lemvig Kommune begynder at kræve penge for håndteringen af maden, rammer det nogle af samfundets allersvageste, siger Theresa Berg Andersen.

Theresa Berg Andersen er socialordfører for SF (arkivfoto).
Theresa Berg Andersen er socialordfører for SF (arkivfoto).
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Sagen om Lemvig Kommune, der har besluttet at hæve prisen for mad til svært handicappede, bliver nu til en sag for socialminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

SF´s socialordfører Theresa Berg Andersen vil tage sagen op med ministeren efter TV MIDTVESTs omtale af sagen.

- Jeg vil stille ministeren et paragraf 20-spørgsmål, om det er den her måde, man skal løse problemet på. For det mener jeg ikke, at det er, siger Theresa Berg Andersen til TV MIDTVEST.

Lemvig Kommune bruger en paragraf i serviceloven til at hæve prisen for handicappede, der ikke selv kan lave mad på bostederne. 

Fremover skal beboerne også betale for, at personalet håndterer maden, og det rammer blandt andre Per Gregor Knudsens multihandicappede søn, der skal betale 1322 kroner mere om måneden.

Theresa Berg Andersen understreger, at kommunen juridisk er i sin gode ret til at hæve prisen, og hun erkender, at der er tale om et dilemma, fordi kommunen er tvunget til at spare. Men hun mener ikke, at det er rimeligt, at man på den måde rammer nogle af de allersvageste i samfundet.

Fuldstændigt horribelt

- Det her er nogle af de mennesker, der har det allersværest. De kan jo ikke selv være med til at lave mad. Det er fuldstændigt horribelt, siger Theresa Berg Andersen.

Foreningen Lev, der er et fællesskab for mennesker med udviklingshandicap, deres familier og frivillige, er også stærkt kritisk over for prisstigningen i Lemvig Kommune.

- Jo mere handicappet du er, jo mere skal du betale. Det strider mod alt, hvad serviceloven ellers står for. Det strider mod den måde, vi normalt betragter området på, at man selvfølgelig ikke skal straffes, fordi man har et handicap, siger Levs landsformand Anni Sørensen.

Formanden for Lemvigs social- og sundhedsudvalg, Gunnar Lisby Kjær (V) peger på, at udvalget er blevet pålagt besparelser for ni millioner kroner, og at kommunen i øvrigt i længere tid har haft samme praksis med at kræve betaling for håndteringen af maden på ældreområdet.

Pernille Rosenkrantz-Theil har søndag ikke ønsket at kommentere sagen over for TV MIDTVEST.