Skibsreder frifundet for menneskehandel - men får fængselsstraf og millionbøde

En 56-årig erhvervsfisker fra Thyborøn er i dag blevet dømt halvandet års betinget fængsel og en bøde på tre millioner kroner for udnyttelse af to ghanesiske mænd, som arbejdede og boede på et af den dømtes skibe.

Retten i Holstebro har mandag afsagt dom i en usædvanlig sag. En erhvervsfisker fra Thyborøn er blevet dømt for at have udnyttet to afrikanske fiskere, som han havde ansat. 

Straffen lyder på et år og seks måneders fængsel, der blev gjort betinget af samfundstjeneste i 250 timer og en bøde på tre millioner kroner.

I dommen står der, at erhvervsfiskeren har udnyttet, at de ghanesiske fiskere ikke kendte de danske arbejdsmarkedsvilkår som løn og arbejdstider. 

Retten vurderer, at der var et væsentligt misforhold mellem fiskernes arbejdstid på 66 timer om ugen og lønnen på 1.200 euro plus kost og logi om måneden.

- Retten kunne ikke på det foreliggende grundlag afgøre præcist, hvordan A og B (de to ghanesiske fiskere, red.) burde være aflønnet, men vurderede, at de minimum burde have haft løn som ufaglærte i industrien, og at den aftalte løn dermed højst har været en tredjedel af det i Danmark sædvanlige lønniveau for det udførte arbejde, står der i dommen.

Frifundet for menneskehandel

Den 56-årige erhvervsfisker var også tiltalt for menneskehandel, og anklageren krævede mindst tre og et halvt års fængsel og en bøde på seks millioner kroner. Men retten mente ikke, der var bevis for menneskehandel.

Selvom den dømte fik en bøde på tre millioner kroner, så blev i retten i dag ikke taget stilling til anklagerens erstatningskrav.


Læs flere artikler fra Lemvig eller i kategorien 112.