Skal nedbringe CO2-udledning: Verdens første anlæg til grøn ammoniak skal ligge i Lemvig

Tre virksomheder er gået sammen om at skabe et anlæg i Lemvig, der bliver verdens første til at producere grøn ammoniak til brændstof i industriel skala.

Illustration fra Haldor Topsøe.
Illustration fra Haldor Topsøe.
Foto: Haldor Topsøe

Lemvig bliver snart hjemsted for verdens første anlæg til produktion af grøn ammoniak. Anlægget skal reducere udledningen af CO2 med 8.200 tons om året ved at skabe grønt brændstof.

Det er virksomhederne Skovgaard Invest, Haldor Topsøe og Vestas, der er gået sammen om det såkaldte Power-to-X anlæg, som skal videreforarbejde brint til grøn ammoniak.

Udover deres egne investeringer, har virksomhederne også søgt om offentlige udviklingsmidler til projektet, skriver Haldor Topsøe i en pressemeddelelse.

Forventningen er, at anlægget står klar i 2022 – men det er kun starten. Det skal danne fundamentet for flere og større anlæg af sin slags i fremtiden.

- Vi forventer at dette anlæg bliver det første af flere i Vestjylland, hvor både eksisterende og nye landvindsprojekter og solcelleanlæg kan levere ekstremt billig grøn strøm til Power-to-X anlæg, siger Jørgen Skovgaard fra Skovgaard Invest i pressemeddelelsen.

Mange aftagere i Midt- og Vestjylland

Direktøren fra Lemvig-virksomheden mener, at der i vores del af landet er masser af kunder, der kan få gavn af den grønne strøm.

- Vores ambition i Skovgaard Invest er at udvikle flere og større Power-to-X projekter i regionen, hvor vi ser mange potentielle aftagere, for eksempel inden for landbruget og marineindustrien, samt til eksport ud af de lokale industrihavne, siger Jørgen Skovgaard.

Den grønne ammoniak bliver produceret med strøm fra vindmøller og solpaneler og bliver til brændstof. Det kan erstatte traditionelle fossile brændsler i for eksempel skibe.

Skal være et attraktivt alternativ

I dag står skibstransporten for omkring to procent af den globale CO2-udledning - og det kan altså reduceres til nær nul ved hjælp af grøn ammoniak, skriver Haldor Topsøe i pressemeddelelsen.

Derudover er produktionen af traditionel ammoniak til gødning på globalt plan årsag til omkring en procent af CO2-udledningen.

Men ved at lave gødning af grøn ammoniak i stedet for ammoniak skabt af fossile kilder, kan det altså bringes ned ifølge Haldor Topsøe.

Grøn ammoniak er langt dyrere end ammoniak fra fossile kilder. Power-to-X projektet har dog som mål at bringe prisen på grøn ammoniak ned og gøre det til et mere attraktivt alternativ, skriver Haldor Topsøe i deres pressemeddelelse.

Forventningen er, at anlægget skal producere 5000 tons grøn ammoniak per år og på den måde reducere CO2-udledningen med 8.200 tons om året. Anlægget forsynes med 10 MW grøn strøm fra eksisterende vindmøller og nyopførte solcelleanlæg