Sjælden næbhval dissekeres af forskere

Hvalen som drev i land ved Ferring vest for Lemvig blev lørdag dissekeret af et forskerhold, for hvem det var et sjældent syn.

Næbhval dissekeres
Foto: TV2 Lorry

Hele dagen har offentligheden kunne følge dissekeringen af den sjældne næbhval, som tidligere på ugen var drevet i land ved Ferring syd for Limfjorden.
    
Et hold af eksperter arbejdede hele lørdagen i konservatorens værksted på Zoologisk Museum i håbet om, at blive klogere på den 2,7 meter lange og 240 kilo tunge unge han hval.
    
Blandt dem er Morten Tange Olsen, som er adjunkt og kurator for havpattedyr hos Statens Naturhistoriske Museum.
    
- Det fascinerende er, at vi faktisk ikke er kommet frem til så meget endnu. Vi har alle sammen været meget begejstrede over at stå og skære i den her, fordi det er meget sjældent at vi får mulighed for det, siger han.
    
Han forklarer, at hvalen er så sjælden, at vi skal helt tilbage til 1992 for at finde en næbhval af samme art, som er strandet i Danmark. Dengang var det ved Lillebælt.
    
 Eksperterne formoder, at den unge hval ikke er mere end et år gammel, og tilhører arten Almindelig næbhval. Men kan endnu ikke med sikkerhed fastslå hverken arten eller dødsårsagen.
    
- Vi har taget prøver efter alle kunstens regler, som nu skal sendes rundt i verden til kolleger, så de kan hjælpe os med både at finde ud af, hvad den døde af og mere om næbhvalers biologi, fortæller han.
    
 - Hovedet skal skannes i løbet af næste uge, og det kan formodentlig fortælle os mere om, hvilken art det er. Så er vi i gang med at lave dna-analyser, og det kan med sikkerhed sige noget om, hvilken art det er.
    
Morten Tange Olsen regner med, at der går yderligere en uge til fjorten dage, før de kan sige noget mere præcist om hvalens biologi.
    
Det var en lokal hundelufter, som tidligere på ugen gjorde sig et ualmindeligt fund, da han fandt den strandede næbhval, som var drevet i land på Vestkysten.
    
/ritzau/