SF vil afsætte 200 millioner til oprensning af giftdepot

Giftdepotet ved Høfde 42 og andre generationsforureninger skal renses op nu ifølge SF, som vil afsætte 200 millioner på finansloven.

Staten skal betale for oprensning ved generationsforureninger som giftdepotet ved Høfde 42.

Det mener SF, som på næste års finanslov vil afsætte 200 millioner kroner.

- Vi har et moralsk ansvar over for de kommende generationer, og med vildere vejr, voldsomme storme og stigende vandstande er det risikabelt at have et giftdepot liggende så tæt på Vesterhavet, siger partiets klimaordfører, Signe Munk.

I dag er det regionerne, der skal finde pengene til at rydde op efter fortidens forurening, men SF mener, at staten skal tage det ansvar på sig.

- Det er en bekostelig affære, og regionerne kan ikke finde pengene selv. Derfor mener vi, at staten og fællesskabet må tage et ansvar og generationsforureninger på finansloven, siger Signe Munk

Der er ni store generationsforureninger i Danmark, og SF mener, at man skal begynde med Høfde 42 ved Harboøre.

En af de værste forureningssager

Forureningen ved Høfde 42 skete tilbage i 1950'erne og 1960'erne i forbindelse med Cheminovas udledning af spildevand og deponering af fast affald i klitterne tæt ved havet.

Siden er de i alt tre forurenede grunde på Harboøre Tange undersøgt utallige gange, og flere ministre har været på besøg. Dog uden at finde de flere hundrede millioner kroner, som oprensningen vil koste.

- Der skal en del knaster på bordet, men det er en enorm vigtig mærkesag for os. Det her er en af Danmarks værste forureningssager, og vi skal tage ansvar for at samle det op, lyder det fra Signe Munk.

De 200 millioner, som SF vil afsætte til at rense generationsforureningerne op, skal stige over fire år, så det ender med 675 millioner kroner.

Finanslovsforhandlingerne begyndte for knap et par uger siden.

Der skal vedtages en finanslov hvert år, for finansloven indeholder statens budget for hele det kommende år. Uden en finanslov kan staten ikke bruge penge eller opkræve skatter.

Venstres Jakob Ellemann-Jensen tog imod en invitation fra Region Midtjylland og besøgte det store giftdepot i marts.

Læs flere artikler fra Lemvig eller i kategorien Politik.