SF: Landbruget skal betale for giftoprensning

Landbrugsstøtten skal beskæres, så landbruget kommer til at finansiere oprensningen af Cheminovas giftdepoter. Sådan lyder et forslag fra SF.

Pia Olsen Dyhr og resten af SF vil bruge 475 millioner kroner på at oprense det omdiskuterede Cheminova giftdepot på Høfde 42. Pengene skal findes, ved at skære betydeligt i landbrugsstøtten til landets mange landmænd. Det skriver Landsbrugsavisen.

”Regeringens landbrugspakke har efterladt en solid regning ikke alene til miljøet, men også til skatteyderne. Det er dybt uretfærdigt. SF mener, at forureneren og hermed landbruget selv bør betale regningen. Hvis landbruget selv betalte regningen, ville det over fem år frigøre over én mia. kr., som kan og bør kan bruges til at løse en række af vores miljøproblemer”, skriver SF.

Forslaget er en del af partiets nye ”grønne genopretningsplan”, som SF fremlagde ved sit sommergruppemøde sidste uge. Her er der flere forslag om, at en del af landbrugets økonomiske gevinst skal bruges til forskellige miljøforbedringer – oprensningen på Harboøre Tange er én af dem.

Landbruget skal betale de næste fem år
SF’s plan er, at den direkte landbrugsstøtte skal beskæres med 225 millioner kroner om året de kommende fem år. I alt vil partiet på den måde hente 1,1 milliarder kroner i den femårige periode, og alle pengene skal overføres til landdistriktsmidlerne.

Pengene fra landbruget skal, foruden Høfde 42, også bruges til at finansiere oprensningen af forureningen ved Kærgaard Klitplantage fra Grindstedværkets giftige spildevand og fra Esbjerg Kemi.


Læs flere artikler fra Lemvig eller i kategorien Miljø.