Sejlere om renoveringen af Oddesundbroen: Hvorfor skal det lige være i højsæsonen?

En halvering af åbningerne for sejlere, der skal krydse Oddesundbroen, er ifølge Dansk Sejlunion problematisk for turismen. Men det er det, der venter, nu hvor male- og sporarbejdet begynder.

2:47
Bo Ravn er lystsejler i Lemvig Sejlklub, og han ærgrer sig over, at renoveringen af Oddesundbroen starter nu, hvor turisterne gerne skulle flokkes hertil.
Foto: Katrine Angel, TV MIDTVEST

Lystsejlere, der skal forbi Oddesundbroen skal de næste somre enten være mere tålmodige eller have god timing.

Broen skal nemlig gennemgå male- og sporarbejde, og imens vil den kun åbne en enkelt gang i timen i stedet for to, og det kan have både økonomiske og sikkerhedsmæssige konsekvenser for lystsejlerne.

- Reparation er jo nødvendigt. Det, vi som sejlere måske studser over, er, at det lige ligger op til sommerferien og i sommerferien, siger Bo Ravn, der er lystsejler i Lemvig Sejlklub.

Dansk Sejlunion har spurgt Banedanmark i et høringssvar, hvorfor reparationerne af broen skal foregå lige netop i sommerhalvåret.

Det er nemlig ikke så let at time sin ankomst i en sejlbåd.

- Strømmen og vindstyrken varierer, og der kan optræde andre hændelser, som gør, at det der med at planlægge forventet ankomsttidspunkt, det er praktisk talt helt umuligt, siger Christian Lerche, der er direktør i Dansk Sejlunion.

Der er omkring 55.000 lystsejlere med i Dansk Sejlunion. Af dem er de 15.000 omkring Limfjorden.

Men også gæster udefra har behov for at krydse under broen.

- Det er noget, som vedrører alle sejlere på Limfjorden, alle i Danmark, som bruger Limfjorden som feriedestination og også sejlere fra vores nabolande.

Banedanmark har ikke ønsket at stille op til et interview, men i en mail til TV MIDTVEST skriver Bianka Saanark, der er områdechef, således:

”Ved at anmode om en åbning én gang i timen tilgodeser vi både sejlende og bilister og sørger for, at folk, der dagligt pendler frem og tilbage i bil, ikke bliver fanget i alt for lange køer, samtidig med at vi sikrer, at lystsejlere kan sejle under broen.”

Kan gå ud over turismen

Løsningen ærgrer Bo Ravn fra Lemvig Sejlklub. Det er nemlig ikke kun utålmodighed, der gør, at den sjældnere mulighed for forbifart er et problem.

Det kan også være farligt at ligge i det strømfyldte farvand omkring Oddesundbroen.

- Vi kender jo strømforholdene heroppe. De kan godt være lidt udfordrende ved Oddesundbroen, og derfor vil der være nogle turister, der siger, at de ikke kommer til Lemvig i år, siger lystsejleren.

Og hvis turisterne udebliver, vil det ramme lokalområdet økonomisk.

- Det betyder meget for de handlende i byer som Lemvig og Thyborøn, at der kommer sejlere. Man har jo udbygget havnene meget, så det er meget attraktivt at komme både til Thyborøn og Lemvig.

Ifølge planen skal arbejdet på broen være færdigt midt i juli i 2023.