Se videoen: Klam gæst i tremmesengen

Mens lille Haylie lå og sov, kom der pludselig besøg i tremmesengen. Det fik hendes mor, Natasja Maria Becker, til at tage en drastisk beslutning.

0:21
Mens halvandenårige Haylie lå og sov, kom der pludselig besøg i sengen.

Opdateret: Tidligere havde vi stavet datterens navn forkert. Det beklager vi.

Haylie på halvandet år sover trygt og godt i sin tremmeseng på eget værelse.

Hendes forældre kan følge med på et overvågningskamera, fordi den lille pige døjer med ørene og meget nemt vågner.

Men det er ikke et grædende barn, forældrene pludselig opdager på kameraet.

- Vi gik nærmest i panik. Det var ganske forfærdeligt. En rotte kravlede rundt omkring Haylie, siger Natasja Maria Becker, der er mor til Haylie.

Natasja Maria Becker deler videoen med TV MIDTVEST netop nu, fordi vi her på TVMIDTVEST har efterlyst midt- og vestjyder, der har oplevet problemer med mus og rotter. 

Den ubehagelige overraskelse i børneværelset skete en nat i oktober, men den voldsomt våde sommer vi har lige nu, får de små gnavere til flygte ind i vores huse i denne tid.

Små smittebærere

Forældrenes panik var ikke uberettiget. 

Morten Helholm har set videoen af lille Haylie og hendes sovemakker. Han er biolog og områdeleder hos Mortalin, der forebygger og bekæmper en lang række skadedyr, blandt andet mus og rotter. 

Han er i tvivl om, om det er en lille rotte eller en stor mus, der besøgte lille Haylie, men uanset om det var det ene eller det andet, er der en stor smitterisiko ved at være tæt på de små gnavere, understreger han. 

- Hvis rotten kommer fra kloakken, vil den afsætte smitte og eventuelle bakterier fra kloakken, siger biologen.

- Bevæger rotten sig i længere tid på et sted, vil den både skide og tisse. Så er der risiko for Weils syge, en sygdom der overføres via rotters urin. I særlige tilfælde kan det være meget alvorligt.

Et virvar af rotter

For godt tre år siden flyttede Natasja Maria Becker ind i en gammel villa i Klinkby vest for Lemvig. Her boede hun og hendes kæreste ikke ret længe, før de fandt ud af, at de ikke boede alene.  

- Vi fangede to store rotter i soveværelset. De var lige så tykke som en øldåse omkring maven, siger Natasja Maria Becker.

To rotter fanget i fælde hos Natasja Maria Becker.
To rotter fanget i fælde hos Natasja Maria Becker.
Foto: Natasja Maria Becker, Holstebro

Det startede med et par stykker, men så blev det bare værre og værre.

Natasja Maria Becker og familien tog sammen med både kommunen og udlejeren kampen op mod rotterne - og den skulle vise sig at være lang og sej.

- Der blev gjort så meget. Udlejeren satte rottespærrer i kloakrørene ude og inde, gamle kloakrør blev lukket af, og der blev sat masser af fælder, siger Natasja Maria Becker.

0:09
Rotte kravler rundt i isoleringen hos Natasja Maria Becker.

Rotten i tremmesengen blev dråben

Morten Helholm fra Mortalin bekræfter, at de kan være svært at komme rotterne til livs, hvis bare de har adgang til simple tre ting. 

- Der skal være mulighed for redepladser. Det kan være et udhus eller en tør kloakledning. Der skal være mad. Det kan være fuglefrø, dyrefoder eller andet. Og så skal der være vand, siger han.

- Så længe de tre ting er til stede, er de svære at komme af med.

Natasja Maria Becker har selv fanget over tyve rotter i fælder, foruden dem rottefængere har fanget i udhuset. Men besøget i børneværelset blev dråben.

- Rotter i køkkenskabene, det kan vi leve med. Men da de hoppede rundt i sengene, så pakkede vi og flyttede til et nyt hus i Borbjerg, siger Natasja Maria Becker.

Men den uhyggelig oplevelse i børneværelset har hun ikke glemt.  

- Vi har heldigvis ikke set rotter siden, men kom der en rotte forbi i dag, ville vi helt sikkert reagere noget mere voldsomt, siger Natasja Maria Becker.