Rensning af giftdepot på Høfde 42 har lange udsiger

Det er Region Midtjylland, der har ansvaret for at rense forurenede grunde som den på Harboøre Tange. Pengene må regionen dog kigge langt efter.

To forskellige miljøfirmaer har nu bevist, at det giftige sand på Harboøre Tange kan renses. Senest er det firmaet Fortum, der i et stort forsøg har renset 90 tons sand for kviksølv og pesticider. Faktisk bliver sandet så rent, at det vil kunne bruges i en sandkasse. 

quoteHvis det er det, vi skal vente på, så bliver det ikke i den her dronnings tid, uanset om hun bliver 100 år. Det synes jeg ikke er tilfredsstillende for nogen parter, så derfor kalder jeg det en syltekrukke. 

Jørgen Nørby, Venstre, formand for Regional Udvikling i Region Midtjylland

- Personligt tror jeg ikke, at jeg vil have det i en sandkasse til mine børnebørn, og det forlanger jeg heller ikke at andre skal, siger venstremanden Jørgen Nørby, der er formand for Regional Udvikling i Region Midtjylland.

Teknologien og løsningen til at oprense Cheminovas tidligere giftdepot på Høfde 40 ligger altså klar til at gå i gang med det beskidte arbejde. Et arbejde, der vil koste op mod 200 millioner kroner.

Har indkaldt ministeren til forespørgselsdebat

Regionen har ansvaret for at rense grunden, men venter stadig på penge fra staten. Før de penge kan frigives, vil miljøminister Lea Wermelin først have en prioriteret liste fra de fem regioner over alle Danmarks jordforureninger.

- Hvis det er det, vi skal vente på, så bliver det ikke i den her dronnings tid, uanset om hun bliver 100 år. Det synes jeg ikke er tilfredsstillende for nogen parter, så derfor kalder jeg det en syltekrukke, lyder det fra Jørgen Nørby. 

Han bakkes op af regeringens støtteparti, SF. Regionerne har nemlig tidligere lavet en prioriteret liste for de store forureninger som den ved Cheminova. SF og Venstre derfor har nu indkaldt ministeren til en forespørgselsdebat i Folketinget.

- Grunden til vi tager den her sag op igen, det er jo fordi, vi ikke er tilfredse med, at det ikke kom med i Finansloven. Og derfor fortsætter vi med at lægge pres på regeringen, lyder det fra SFs Miljøordfører, Signe Munk.


Læs flere artikler fra Lemvig eller i kategorien Miljø.