Regler knækker landmænd

Ugennemsigtige love og frygten for kontroller gør så ondt på landmændene, at flere ifølge en landboforening overvejer at droppe faget. Landmænd ved at de overtræder flere love, men de er ikke klar over hvilke.

Poul Verner Pedersen fra Roslev var ind til for et år siden en landmand med en sund økonomi. Men fra den ene dag til den anden besluttede han sig for at stoppe i faget og opgive sit landbrug. Regler og kontroller blev for meget.

- Det er umuligt at være lovlydig bare en eneste dag med de regler, der er. Det kan simpelthen ikke lade sig gøre, forklarer Poul Verner Pedersen.

Frygten for politianmeldelser fyldte til sidst mere end glæden ved drømmejobbet som svineavler. En dyreværnssag gjorde udslaget og fik Poul Verner Pedersen til at sige stop.

Flere på vej til at stoppe

Formand for Lemvigegnens Landboforening Bent Graversen frygter, at flere landmænd forlader erhvervet. Foreningen får ofte henvendelser fra medlemmer, som er fortørnede over det endeløse antal regler.

- Det er jo folk, som er fortvivlede og frustrerede. De mister respekten for lovgivningen. For det første giver reglerne ingen mening. For det andet er det umuligt at leve op til de krav, der er, siger han.

Bliver landmændene taget i lovovertrædelser, kan de blive trukket i hektarstøtten eller få bøder på op imod 100.000 kroner.