Regionsrådspolitiker kritiserer delaftale: Staten har ikke det nødvendige overblik

600 millioner er ikke nok, og opgaven ligger bedre hos Regionerne. Sådan lyder kritikken fra regionsrådsmedlem efter Regeringen og DF’s nye delaftale.

Regeringen og DF har søndag aften præsenteret en delaftale om sundhedsreformen. Her fremgår det blandt andet, at opgaven med jordforurening overgår fra regionerne til staten.

Derudover har parterne aftalt at bruge 600 millioner på de mest komplekse forureninger, blandt andet fra Cheminova på Harboøre Tange.

Men den plan falder altså ikke i god jord hos Susanne Buch, som er medlem af regionsrådet for SF og kommer fra Bøvlingbjerg ved Lemvig.

- Staten egner sig ikke til at styre noget. De egner sig til at have ministre, der laver en overordnet struktur, siger hun.

Hun mener, at den bedste løsning ville være at lade staten punge ud, men fortsat lade Regionerne have tilsynspligten.

- Jeg tror ikke, staten kan bevare det nødvendige overblik. Vi har en række gode mennesker i Regionen, og vi har ekspertisen og den fornødne viden, uddyber hun.

Pengene rækker ikke langt nok

Udover at flytte opgaven fra regionerne til staten, vil regeringen og DF også afsætte 600 millioner til oprydning af de mest komplekse forureninger frem mod 2030.

- Det er afgørende, at staten nu går ind og tager ansvaret for oprydningen. Der skal styr på tingene, og dette er et rigtig godt skridt på vejen, siger Dansk Folkepartis finansordfører René Christensen i en pressemeddelelse.

Men det er altså ikke godt nok, lyder kritikken fra regionsrådspolitiker Susanne Buch. Hun påpeger, at alene oprydningen efter Cheminova vil koste 500 millioner.

- Jeg tror ikke på, det er nok med 600 millioner kroner. I SF har vi sagt, at der i hvert fald skal en milliard til. For mig er det en studehandel, siger hun.

-  Det er 60 millioner om året til samtlige forureninger. Læg dertil, at 500 millioner skal findes ved centraliseringen. Det er altså ikke nye tilførte midler, uddyber hun. 

Regionerne har indtil videre haft ansvaret for oprydningen af de forurenede områder. En opgave, som Susanne Buch mener er blevet varetaget godt. Men hun er er bekymret for, at det ikke fortsætter sådan, hvis staten overtager ansvaret.

- Hvem skal følge op på det? Hvad med de andre grunde vi har rundt omkring? Nej, jeg synes ikke det er fantastisk, siger hun.

Sundhedsreformen kan ikke nå at blive vedtaget inden folketingsvalget, som senest skal holdes den 17. juni. Derfor er det endnu ikke sikkert, at det bliver en realitet. 

Cheminova-grunden er langt mere forurenet end først antaget. En undersøgelse viser, at der ligger 15 tons pesticider og seks tons kviksølv gemt i jorden.