Redningsaktion i storkereden: Unge risikerede at blive kvalt i net

Søndag aften lykkedes det at fjerne et nylonnet fra reden i Bækmarksbro ved hjælp af en nabos lift og en rive.

Søndag ved 21-tiden gik en redningsaktion i gang i storkereden ved Bækmarksbro for at få en af storkeungerne filtret ud af et net, der var havnet i storkereden.

Storkeforældrene havde selv taget resterne af et nylonnet med op i reden. Formodentlig har det været brugt til at binde halmballer sammen.

- Vi ser det tit, at storke slæber alt muligt med op i reden. De har været ude at søge føde, og så tager de ofte noget redemateriale med retur, siger Jess Frederiksen, der storkeekspert og formand for Storkene.dk.

Nylonnettet havde skabt en kritisk situation i reden - især for den ene af de tre små unger. Det var vigtigt at handle hurtigt, så ungen ikke risikerede at blive kvalt.

- Nettet havde fanget den lille storkeunge. Den formåede selv at komme fri, men hvis ikke vi greb ind og fjernede nettet, så kunne ungen godt blive kvalt i det senere igen, fortæller Jess Frederiksen.

Hjælp fra en nabo med lift

Han fik fat i Louise og Per Fjelgren, som ejer grunden, hvor storkereden står på, så de kunne finde en løsning på at få fjernet nettet fra reden. 

En nabo var hurtig og skrev, at han havde en lift stående, som de kunne låne til aktionen. Han havde helt tilfældigt selv spottet nylonnettet på TV MIDTVESTs livestreaming fra reden og tilbød sin hjælp.

En halv time senere var han henne ved storkereden med en lift. Derfra var det op til familien Fjeldgren med forsigtighed at lirke nettet fri af ungerne.

- Det gik nøjagtigt, som vi havde håbet på, siger Jess Frederiksen, der fulgte aktionen hjemmefra via TV MIDTVESTs livestreaming.

Han mener, at det er på sin plads, at man griber ind for at hjælpe storkene, når de kommer i karambollage med affaldsprodukter fra os mennesker.

- Det er et menneskeskabt problem, så synes jeg også, vi skal løse det. Storkeunger har stor værdi, og der er så få af dem i Danmark, så det er vigtigt at redde dem, siger Jess Frederiksen.

Hunstorken Yvonne lettede fra reden, da aktionen fandt sted, men hun kom tilbage til ungerne i reden igen efter ti minutter.

De tre storkeunger og forældrene, Kjeld og Yvonne, kan følges direkte på vores hjemmeside, ligesom man kan besøge dem selv på Holmgårdvej 36 i Flynder ved Bækmarksbro.