Provstier skruer ned for temperaturen: Stigende energipriser tømmer kirkernes konto

De høje energipriser rammer også kirkerne. Nogle steder i Lemvig Provsti var hele årets energibudget stort set allerede brugt ved udgangen af første kvartal.

0:37
De stigende priser på el udfordrer budgetterne ude i kirkerne, der er nødt til at tage penge fra andre puljer for at varme kirken op.

Hvis du har været i kirke i pinsen, har du måske haft brug for en ekstra trøje.

I så fald er det ikke så underligt. For at skrue lidt ned for radiatoren er et af de nemmeste greb, kirkerne kan ty til, når der skal spares på energien og varmeregningen.

Og det kan de blive nødt til, for de stigende energipriser gør også ondt på kirkerne, fortæller Henrik Stubkjær, der biskop i Viborg Stift.

- Vi mærker det faktisk ret voldsomt. Vi har rigtig mange middelalderkirker, og i dem oplever vi en enorm stigning i priserne lige nu her.

- Med det høje niveau, som vi har nu, vil det få konsekvenser – også for det kirkelige arbejde, som vi kan blive nødt til at skære ned på, fordi energipriserne er blevet så høje. Vi er jo nødt til at varme vores kirker op til gudstjenester og kirkelige handlinger, så der er en del andet, der vil blive sat ned i drift eller blive sat på hold, siger han.

Biskoppen fortæller også, at man i mange provstier allerede har taget konsekvensen og skruet ned for temperaturen i kirkerne.

Hele årets varmebudget er brugt

I Lemvig Provsti mærker de i den grad de stigende energipriser. Nogle steder har de allerede brugt hele årets energibudget på første kvartal, men for hele provstiet var 65 procent af årets varmebudget brugt ved udgangen af marts.

Og når det kniber med at få energibudgettet til at række, må pengene til varme findes andre steder. Men hvor skal de findes?

Det ligger ikke lige til højrebenet for menighedsrådene og Grete Bækgaard Thomsen, der er medlem af provstiudvalget i Lemvig Provsti.

- Skal kirkegårdene ikke renholdes og vedligeholdes, som de bliver i dag? Skal vi lade være med at klippe hækkene et år? Sådan kan der være mange scenarier. Men når folk kommer på kirkegården for at besøge et gravsted, så tror jeg, man nyder, at det er pænt og ordentligt, fortæller hun.

Rom kirke er en af 26 kirker i Lemvig Provsti.
Rom kirke er en af 26 kirker i Lemvig Provsti.
Foto: Martin Sodemann, TV MIDTVEST

Og ligesom det er rart at være på en nydelig kirkegård, så tror provstimedlemmet også, at kirkegængerne sætter pris på en lun kirke. Derfor er hun ikke vild med at pille ved temperaturen.

- Man kan godt skrue ned, og man kan som kirkegænger sagtens tage en trøje på eller beholde sin jakke på, men det skal også være godt at være der. Hvis man sidder og fryser, så er det ikke en god oplevelse at være i kirke, siger Grete Bækgaard Thomsen.

Der skal skrues ned og investeres

Heldigvis for kirkerne er vi gået ind i sommermånederne, og der skal ikke bruges mange penge på varme. Det ændrer dog ikke på, at energipriserne formentlig holder niveau det næste stykke tid – hvis ikke de stiger yderligere.

- Efter sommeren tror jeg ikke, der er andet at gøre, end at vi fremskynder vores energirenoveringer og udskiftninger frem imod varmepumper, sådan vi kommer væk fra det fossile brændstof, og det er faktisk også en god ide, fortæller Henrik Stubkjær.

De stigende energipriser er kirkernes eget problem. Der er nemlig ikke flere penge på vej for at hjælpe med varmeregningen.

- Som kirker har vi et ansvar for at bære den ekstra udgift, der er kommet på grund af krigen i Ukraine. Så jeg tror ikke, der er en mulighed for, at vi kan få flere penge tilført. Vi må i stedet selv prøve at agere intelligent og få vores eget forbrug sat ned, siger biskoppen.

Henrik Stubkjær fortæller, at der også er skruet ned for temperaturen i Viborg Domkirke. Her er der nu to grader koldere end normalt, og det har sparet kirken for adskillige tusinde kroner.