Presset ældrepleje har ikke tid til julehygge

I Lemvig Kommune mangler der hænder på kommunens plejehjem, derfor har de nu skrevet til alle pårørende, og opfordret dem til at give en hjælpende hånd i juledagene.

Solgården i Lemvig er et af de plejehjem, der efterlyser assistance fra de pårørende til jul, fordi manglen på ressourcer langsomt har forringet forholdene i ældreplejen.

- Man er jo ked af, når man kommer ned på plejehjemmet og oplever, at serviceniveauet ikke er som det var tidligere, siger Jan Moeskjær Pedersen, som er formand for ældresagen i Lemvig, Thyborøn og Harboøre.

I et nødråb beder plejehjemmet familie om at tage de ældre med hjem nogle dage i julen, komme forbi og være sammen med dem nogle timer eller lave aktiviteter med dem. For lige nu er der ikke tid til andet end det mest basale for plejepersonalet.

En ærgerlig situation ifølge Jan Moeskjær Pedersen, som dog står klar til at hjælpe sin 93-årige svigermor.

- Vi har snakket om i familien, at vi selvfølgelig vil prøve at tage vores svigermor hjem henover julen så hun får en god jul, forklarer han.

Mangler varme hænder

Som så mange andre steder i landet er manglen på varme hænder blevet et alvorligt problem for blandt andet plejehjemmene i Lemvig.

- Vi har været presset her henover hele efteråret, fordi vi har så mange ledige stillinger på alle vores centre, siger Anne Marie Damsgaard, som er områdeleder i Lemvig Kommune.

Presset på de ansatte er derfor vokset yderligere, og der må skrues på alle knapper for at få nye medarbejdere og dermed få løst de nødvendige plejeopgaver.

- Vi forsøger at være meget kreative når vi slår stillingsopslag op, og vi kigger også på andre faggrupper og timetal, forklarer Anne Marie Damsgaard.

Og set med pårørende øjne, så haster det med at få plejen af de ældre tilbage på et acceptabelt og ikke mindst værdigt niveau.

- Jeg frygter, at der kommer flere og flere, som har behov for en plejehjemsplads. Og hvis det her fortsætter, så er det jo et spørgsmål om kommunen er i stand til at varetage de forpligtigelser som de har, lyder det fra Jan Moeskjær Pedersen.