Præst snød med sin prædiken: Sådan har kirkefolket reageret

Præsten Lisbeth Holm Filtenborg tog fusen på flere kirkegængere i søndags med en prædiken skrevet af en chatrobot.

Præst Lisbeth Holm Filtenborg lod en robot skrive hendes prædiken.
Præst Lisbeth Holm Filtenborg lod en robot skrive hendes prædiken.
Foto: Pernille Leftes, TV MIDTVEST

I søndags holdt Lisbeth Holm Filtenborg som så mange andre gange før en prædiken fra prædikestolen i Lemvig Kirke. Men én ting var anderledes. 

Ordene var ikke hendes egne. De var skrevet af chatrobotten ChatGPT.

Det har efterfølgende ført til flere reaktioner:

- Reaktionerne har langt overvejende været positive. Når folk har hørt om det, så har de sagt ’hold da op, det var dog vildt’. Mange synes, at det er spændende, at man kan gå ind og lave en prædiken ved hjælp af den, fortæller præsten.

Kreativiteten er vigtig

Hun havde flere betænkeligheder ved at sige ja til at holde prædiken, men til sidst kastede hun sig ud i eksperimentet.

- Jeg er normalt et meget teknologiforskrækket menneske, men det lærte mig faktisk, at det behøver jeg ikke at være, siger Lisbeth Holm Filtenborg.

Erfaringen har gjort hende klogere, og selvom hun nok ikke kommer til at bruge kunstig intelligens til at skrive sine prædikener, så kunne hun godt finde på at bruge det til andre ting. 

- Jeg ved betydelig mere i dag, end jeg gjorde, inden vi gik i gang. Jeg har også lært, at min viden ikke bliver tilsidesat – tværtimod. Al min kreativitet og min teologiske viden, er utroligt vigtig, siger præsten.

Chokeret

En enkelt forstod dog ikke præstens valg:

- Jeg fik én reaktion fra en, der var meget chokeret over, at jeg kunne finde på at gøre det, og som talte om, at så var Helligånden ikke til stede. Men Helligåndens opgave har altid været at puste liv i døde ord, så selv ord fra en ChatGPT lagt i et menneskes mund kan blive levende, siger Lisbeth Holm Filtenborg.

Selvom ChatGPT kunne gøre noget af arbejdet for Lisbeth Holm Filtenborg, har hun også lært, at hendes egen viden er vigtig for at kunne få en brugbart resultat fra chatrobotten.

Hun ville også selv komme til at mangle noget, hvis hun lod en robot gøre arbejdet med at udlægge Guds ord:

- Det, der for mig, gik tabt, var den kreative skrivefase, som jeg fandt ud af, at jeg nødigt vil undvære.